Комплекси су чудо: Албанија неће српске љекове

13-11-2014 05:04:33 | | ИН4С/ mojenovosti.com |

Албанија је почетком септембра дониjела закон којим је ограничила увоз љекова и медикамената из Србије на своје тржиште, каже министар привреде Жељко Сертић.

Сертић каже да је Албанија то учинила мимо свих протокола и споразума потписаних између Србије и Албаније.

„То значи за наше двије највеће фармацеутске компаније, Галенику и Хемофарм, затварање тржишта за 110 препарата који данас постоје регистровани или су у току регистрације за пласман на њихово тржиште“, рекао је Сертић у Привредној комори Србије на скупу о србској извозној привреди.

То је, према његовим ријечима, велики финансијски минус за обје компаније и Србија, како је казао, неће дозволити да јој Албанија уведе правила којима ће покушати да уништи дио српске привреде, а да Тирана остане без било каквих импликација са српске стране.

„Нећемо дозволити да Албанија нама уведе правила која ће уништити наш дио производње, а да она остане без импликација од стране Србије“, рекао је Сертић.

Министар привреде је рекао да је прије пар дана, током посјете албанског премијера Едија Раме Београду, указао на овај проблем са фармацеутском индустријом.

„Капацитет наше државе да се бори са таквим стварима јесте управо наша политичка стабилност и ријешеност да имамо отворену руку за сарадњу са свима, али под условом да се поштујемо међусобно“, рекао је Сертић.

Он је подсјетио да се врло често у оквиру ЦЕФТА споразума дешавају проблеми везани за то да поједине земље доносе уредбе којима уводе одређене препреке у трговини и подсјетио на случај кршења овог споразума од стране Македоније у трговини житарицама.

Сертић је додао да су све ово проблеми које мора да рјешава држава.