РТ: Русија ће наставити сарадњу са САД о зонама безбедности у Сирији - Лавров

10-07-2017 09:26:40 | | / vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Русија ће наставити сарадњу са САД о зонама безбедности у јужној Сирији, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров и додао да иако је споразум о прекиду ватре ступио на снагу у недјељу, да га треба консолидовати.

"Што се тиче перспективе наше сарадње са Американцима, наставиће се кроз имплементацију тих договора о зонама безбедности на југозападу Сирије. Меморандум од 7. јуна претпоставља развој додатних детаља који ће осигурати да ове зоне функционишу у пракси. И упркос прекиду ватре које је ступило на снагу у недељу у 12:00 (по локалном времену), прекид ватре би требало да буде консолидован", рекао је Лавров новинарима у Москви.

Зоне безбедности помажу да се "ослободи" наоружана опозиција од стране "Исламске државе", Ал-Каиде, Ал-Нусра фронта и других група које је Савет безбедности УН означио као терористичке.

Центар за надзор у главном граду Јордана, Аману, који надгледа примирје у Сирији, директно ће радити са сиријском опозицијом и владом у Дамаску, изјавио је министар спољних послова.

"Сложили смо се да користимо мониторинг центар који су основали Русија, САД и Јордан у Аману како би координисали све детаље о функционисању ових зона безбедности", рекао је Лавров.

Завршни споразуми о зонама безбедности у подручјима близу Хомса и Источне Гуте могу се врло брзо постићи, рекао је Лавров, додајући да се преговори о региону Идлиб и даље одвијају.

Иницијатива за зоне безбедности помаже "нормализацији односа" између оружане опозиције и владиних снага, додао је Лавров.

"Зоне стварају услове да стране престану да се боре једни против других, те да удруже снаге против терориста", закључио је он.

Након састанка на самиту Г20 у Хамбургу, руски председник Владимир Путин и његов амерички колега Доналд Трамп објавили су да је договор о прекиду ватре договорен за југозападну Сирију.

Прекид ватре се односи на провинције Дараа, Кунеитра и Ас-Суваида које је ступило на снагу у недељу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут