РТ: Већина захтева заливских земаља према Катару нереални - САД

11-07-2017 12:41:24 | | фото: © AFP/ vostok.rs |


Извор:Восток, РТ

"То је нереално, захтеви Саудијске Арабије и других арапских земаља које су прошлог месеца обуставили дипломатске везе са Катаром, те очекивати да ће се Доха испунити све њихове захтеве", саопштио је Стејт департмент.

"Неке ставке на овој листи могу бити укључене у евентуални споразум", додао је званичник Стејт департмента.

Државни сејретар САД Рекс Тилерсон ће провести неколико дана у региону Залива у настојању да посредује у вишемесечном спору између Катара и четири суседне земље: Саудијском Арабијом, Бахреином, Египтом и Уједињеним Арапским Емиратима.

Прошлог месеца, земље су упутиле листу од 13 захтева Дохи, инсистирајући на томе да, између осталог, Доха укине ТВ анал "Ал Џазира", смањи дипломатске односе са Ираном и затвори турску војну базу у Катару. Они су такође тражили да Катар прекине своје наводне везе са "Муслиманским братством", "Хезболахом", "Ал-Каидом" и "Исламском државом".


Катар је демантовао финансирања терориста, те је одбацио захтеве, означавајући их као "ничим изазван напад на суверенитет Катара."


"Читајући између редова, ове земље захтевају да морамо да предамо наш суверенитет да би се прекинула блокаду, а то је нешто што Катар никада неће учинити", рекао је министар спољних послова Катара шеик Мухамед бин Абдулрахман Ал-Тани.