РТ: Москва припрема оштар одговор на одузимање руске дипломатске имовине у САД-у

11-07-2017 09:19:31 | | / vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Москва ради на одлучним мерама због одузимања руске дипломатске имовине у САД-у и протеривање 35 дипломата, јер је Вашингтон потегао то питање, саопштио је министар спољних послова Сергеј Лавров, а на основу извештаја и планова Москве који је раније објавила "Известија".

"Ова ситуација је нечувена", рекао је Лавров, додајући да дипломатска имовина одузета од стране Обамине администрације у децембру 2016. године још увек није ослобођена.

"Верујем да је срамота за тако велику земљу као што су САД, који су шампиони међународног права, да оставе нерешну ситуацију", рекао је Лавров, додајући да је конфискација била само завршни грч старе администрације која покушава да уради максималну штету америчко-руским односима и све што је могуће како би Трампову администрацију довела у незгодну позицију.

Обамина администрација је саопштила да су акцију против Русије, одговор на наводно мешање у америчке изборе.

Лавров је је рекао да Москва сада ради на реципрочним мерама, али је одбио да пружи било какве детаље.

"Ми сада размишљамо о неким конкретним корацима", рекао је министар спољних послова новинарима, рекавши да не верује да ти кораци не треба да буду јавно саопштавани у овом тренутку. Он је навео, међутим, да ће Москва тражити правду и захтевати да се међународне норме буду на снази у погледу дипломатске имовине.

Питање одузете имовине је истакнуто током разговора руског председника Владимира Путина и његовог америчког колеге Доналда Трампа на маргинама самита Г20 у Хамбургу. Међутим, очигледно је јасно да САД немају намеру да врате у дипломатску имовину.

"Постоји прелиминарни споразум на предстојећем састанку између заменика руског министра спољних послова Сергеја Рјабкова и заменика државног подсекретара САД за политичка питања Томаса Шенона у Санкт Петербургу. Ако стране не нађу компромис ми ћемо морати да прибегнемо реципрочним мерама ", саопштио је званичник Министарства спољних послова, не наводећи датум састанка.

У међувремену, Рјабков је рекао новинарима да ако САД буду све више одуговлачиле, већа је вероватноћа да ће Москва доставити "оштар одговор".

Москва разматра протеривање 30 америчких дипломатама - извештај

Позивајући се на изворе које има у руском Министарству спољних послова, Известија је саопштила да Русија планира да протера око 30 америчких дипломата и одузме америчку дипломатску имовину као одговор САД-у.


Други извор из Министарства је саопштио да би летња резиденција за особље амбасаде САД у северозападној Москви могла бити заплењена, као и складиште у руској престоници. Резиденција амбасадора САД, Спасе кућа, школа амбасаде у Санкт Петербургу вероватно не би ушле у имовину за заплену.


"За шест месеци, Трамп или не може да реши проблем или није нашао за сходно да га реши. Сада, морамо подвући црту и узети "мило за драго" ", рекао је заменик шефа Одбора за спољне послове Руске Федерације при Савету РФ, Андреј Климов за Известија.


Климов је такође рекао да одговор "не показује негативан став Русије према САД", али да је то подсетник да се покаже да сепоштовање мора показати, међународно право мора поштовати, дипломатски односи, те протоколи када се ради са Русијом.


29. децембра 2016. године, САД су протерале 35 руских дипломата и забраниле руским дипломатама приступ особља резиденцијама у Њујорку и Мариленду, због одлуке америчког председниа Барака Обаме који је увео ову врсту санкција као одговор на "агресивно малтретирање америчких званичника и хакерским нападима чији циљ су били избори у САД", од стране руске владе.

Овај потез је изазвао љутиту реакцију у Москви, која сматра да је дипломатска имовина у Њујорку и Мариланду има дипломатски имунитет и да су конфискована у супротности са Бечком конвенцијом из 1961. о дипломатским односима.

Касније у децембру, руско министарство спољних послова је предложило протеривање 35 америчких дипломата као одговор, али је председник Путин одбацио предлог и означио потез САД као потез одлазеће Обамине администрације као провокацију.

У међувремену, садашња америчка администрација се и даље суочава са притиском старе администрације у односу на руску дипломатску имовину. Шестог јула, три сенатора из Одбора за спољне односе су послали председнику Трампу писмо тражећи од њега да се имовина не врати Русији.

"Враћање ова два објекта Русији, док Кремљ одбија да призна свој утицај у кампањи против Сједињених Држава би охрабрило Путина и позвало на опасну ескалацију и дестабилизационе акције Кремља против демократије у свету", стоји у писму које су потписали сенатори Марко Рубио, Жан Шашин и Џон Исаксон.