Лавров: Санкције Сирији од стране ЕУ ненормалне

12-07-2017 09:59:01 | | фото: Francois Lenoir / Reuters/ vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да је дошло време да се ревидирају последице санкција које ЕУ и САД примењују против Сирије, истакавши да Москва њихово постојање сматра ненормалним.

„Санкције умногоме коче процес обнове производње која је неопходна Сирији, укључујући фармацеутску индустрију, која је у тој земљи увек била прилично развијена, а сада је под санкцијама Запада“, рекао је он након састанка са високом представницом ЕУ за спољну политику Федериком Могерини.

Како је рекао, Русији је познато на који начин ЕУ доприноси олакшавању патњи сиријског народа, иако је сада неопходно проценити све хуманитарне последице тих санкција.

Могеринијева је, са друге стране, истакла да санкције ЕУ нису уведене против грађана Сирије, већ против оних појединаца који сносе одговорност за рат у тој земљи.

Она је такође навела и да су ЕУ и Русија постигле сагласност да ће чешће разговарати о многим међународним питањима, као и да је ЕУ спремна да гради мостове са Русијом.

Лавров и Могеринијева су се дотакли и питања ракетног програма Ирана, а висока представница је истакла да ЕУ намерава да договор који је постигнут са Техераном о том питању спроведе до краја.

„Ми ћемо осигурати да се договор спроведе у потпуности, да га испоштују све стране. То укључује, како нуклеарни аспект, тако и остале – укидање санкција и постепену обнову односа у свим секторима“, додала је.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут