Мађарска: Сорош представља ризик по националну безбедност

12-07-2017 10:37:45 | | фото: newsweek.com/ vostok.rs |


Амерички милијардер Џорџ Сорош критиковао је мађарску владу због медијске кампање против њега за коју каже да користи „антисемитске“ асоцијације.

На улицама мађарских градова постављени су недавно билборди са сликом насмејаног Сороша и натписом „Не дозволимо да се Сорош смеје последњи“.

Неки од постера исписани су антисемитским графитима.

„Запрепашћен сам због употребе антисемитских слика актуелног мађарског режима у склопу намерне кампање дезинформација“, рекао је Сорош у саопштењу, преноси АФП.

Највећа јеврејска организација у Мађарској оптужила је владу премијера Виктора Орбана за ширење антисемитизма и позвала је да обустави кампању, али је Будимпешта то одбила.

Мађарски званичници кажу да Мађарска има „нулту толеранцију“ према антисемитизму и да кампања има за циљ ширење свести о томе да Сорош представља „ризик по националну безбедност“.

Орбан је у петак оптужио Сороша да је милијардер шпекулант који жели да искористи своје богатство и групе цивилног друштва које подржава како би „населио милионе миграната“ у ЕУ.

У међувремену је реаговало и Министарство спољних послова Израела, наводно на захтев кабинета премијера Бењамина Нетанијахуа, настојећи да појасни да је критиковање Сороша легитимно.

Док Израел осуђује антисемитизам, Сорош „континуирано подрива демократски изабрану владу Израела финансирањем организација које критикују јеврејску државу“, наводи се у саопштењу.

Нетанијаху би требало да посети Мађарску следеће недеље, што ће бити прва посета израелског премијера Будимпешти од 1989. године.

Танјуг