Лукашенко: Руски језик је национално наслеђе Белорусије

12-07-2017 10:59:25 | | / vostok.rs |


Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да је руски језик национално наслеђе Белорусије, од којег никад неће одустати.

„Ми од њега не одустајемо, нити ћемо одустати. Штавише, ми ћемо се борити за њега“, рекао је Лукашенко у Минску на Светском конгресу руских медија.

Према његовим речима, руском језику допринос нису дали само Руси већ и многи други народи, међу њима и Белоруси.

„Он укључује обичаје, карактер, толеранцију Белоруса. Руски језик, којим говоре Руси, Белоруси и Украјинци — то су преплетене душе многих народа. Руски језик нам није туђ, он је и наше национално наслеђе. Он је нама близак… Ако изгубимо језик, изгубићемо историју, садашњост, будућност“, рекао је белоруски председник.

Он је подсетио да руски језик у складу са одлуком белоруског народа на референдуму у Белорусији има статус државног, поред белоруског.

„Допутовали сте у земљу, где се поштује руски језик, говори и мисли на руском“, рекао је Лукашенко.

Он је додао да је у последње време у Белорусији много урађено како би се подигао ниво руског језика, који разликује Белорусе од других народа.

Председник Белорусије Александар Лукашенко je говорио и о Минском споразуму те је изјавио потребу за више енергије и преговора Минске групе за решавање сукоба у Донбасу.


"Постоје многи који желе да добију политичке дивиденде од учешћа у процесу решавања ситуације у Украјини. Према њима, Мински споразум је "застарео и може се без њега". Али заправо ништа ново не нуде. Дакле, Мински процес треба да остане", - рекао је Лукашенко.


Белоруски лидер је додао да је његова земља погођена оружаним сукобом у Донбасу, који отежава ситуацију у области регионалне безбедности, спречава трговину и повећава миграције.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут