НАТО подржао нацисте из 2. светског рата против Совјетског Савеза

13-07-2017 09:05:34 | | / vostok.rs |


Портпарол Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова позвала је јавност да прекине покушаје НАТО-а да ревидира историју. Она је тако одреаговала на објављени видео-снимак на Твитеру НАТО пакта о борцима против совјетске власти у Балтику.

„Не будите равнодушни, то је историјска дисторзија коју намерно шири НАТО са циљем поткопавања резултата Нирнберга. То треба прекинути! Ако је данас Бандера херој, "Шумска браћа" - партизани који спасавају Балтик, шта ће бити сутра?“, написала је Захарова на својој страници на Фејсбуку.



Степан Бандера био је контраверзни украјински политичар и националиста који је основао Организацију украјинских националиста, а убијен је 1959. године у Минхену. Сарађивао је са нацистима, као и његове јединице.


Она је подсетила да су „Шумска браћа“ организација у којој су се налазили официри СС-а, од чијих диверзија су погинуле хиљаде цивила. Захарова је подсетила да су организацију до средине ’50-их година помагале западне специјалне службе, што НАТО добро зна. Такође постоје документи о томе.

Већина "Шумске браће" се у Другом светском рату борила на страни фашиста, помагала да се реши „јеврејско питање“ и чувала логоре са совјетским заробљеницима.

Статистика њихове послератне активности то потврђује. Од 25 хиљада њихових жртава на територији Литваније 23 хиљаде су сами Литванци.

Јуче је НАТО објавио снимак о такозваној „Шумској браћи“ која су се борили против совјетских власти у Балтику ’40-их и ’50-их година, назвавши их борцима против „совјетске окупације“.