РТ: Због блокаде Јемена коју подржавају САД умрло најмање 1.740 људи од колере

13-07-2017 10:49:51 | | © Khaled Abdullah / Reuters/ vostok.rs |

"Човечанство не може да настави да губи због политике '- Гутереш позива да спаси Јемен


Извор: Восток, РТ

Виоски званичник УН-а осудио је супротстављене снаге у грађанском рату у Јемену и њихове савезнике за уништавање здравственог система и подстицање епидемије колере. Он је позвао на хитан прекид ваздушне и морске блокаде земље.

"Ово је криза коју је направио човек и широка скала хуманитарних патњи народа Јемена је директна последица сукоба и тешких кршења међународног права", саопштио је заменик генералног секретара за хуманитарне послове и ванредне ситуације Стивен О'Брајен у Савету безбедности УН.

Кампања ваздушног бомбардовања у знак подршке бившем председнику Јемена, Абдрабух Мансур Хадију, започела је коалиција под вођством Саудијске Арабије у марту 2015. године. Кампања против побуњеника Хутија и дела војске лојалне бившем председнику Али Абдулаху Салеху није имала никаквог војног ефекта, али је резултирала са преко 10.000 мртвих цивила, према проценама УН-а.

Војна кампања је подржана и строгом ваздушном и поморском блокадом земље коју подржавају САД. Она је драстично погоршала хуманитарну ситуацију у земљи погођеном ратом, што је довело до колапса здравствене заштите.

"Јемен се суочава са критичним застојем рада болница, недостатка лекова, недостатком доктора и медицинских сестара. Здравствени систем у суштини не постоји, са око 55 процената затворених објеката због штете, уништавања или недостатка средстава ", рекао је О'Брајан.

"Око 30.000 здравствених радника није исплаћено скоро годину дана и нису обезбеђена средства за одржавање основне инфраструктуре као што су болнице, пумпе за воду и хуманитарне станице".

Блокада, непрестани сукоби, критични недостатак основне здравствене заштите и непажња ратних страна према цивилној инфраструктури довели су до глади и великог избијања колере широм земље погођене ратом.

"Седам милиона људи, укључујући и 2,3 милиона неухрањених и 500.000 тешко неухрањене деце испод пет година, подложни су на болести, те се на крају ризикује њихова спора и болна смрт", рекао је О'Брајан.

"Скоро 16 милиона људи нема приступ питкој води и хигијени, а више од 320.000 пријављених случајева колере пријављено је држави. Већ је умрло 1.740 људи од ове болести, која се може спречити, а вероватно још много више у многим удаљеним подручјима Јемена до којих не можемо доћи. "


Да би побољшао хуманитарну ситуацију у Јемену, О'Брајан је апеловао на Савет безбједности УН-а истим позивом који је прошли представио Савету безбедности УН пре шест седмица. Његов програм састоји се од три главне тачке: плаћање државних службеника у Јемену упркос чињеници да "УН и партнери не могу заменити државне функције", заштитити становништво и критичну инфраструктуру, као и обустављање ваздушне и поморске блокаде како би хуманитарна роба долазила на стабилан и редован начин.


"Да нисам морао да понављам овај позив - од тада је дошло до промена, само на драматично горе", рекао је О'Брајан.