Сарајево кривично гони чланове Комисије Републике Српске због одржавања референдума

13-07-2017 05:25:01 | | / vostok.rs |


Тужилац државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) у Сарајеву је подигао оптужницу против Синише Карана, Драгољуба Рељића, Горана Змијаљца и Милана Петковића, чланова Комисије Републике Српске за спровођење референдума о Дану Републике Српске.

Како се наводи у оптужници, они се терете да су наводно својим активностима омогућили "реализацију активности које су противне одлуци Уставног суда БиХ у вези са спровођењем референдума у Републици Србској".

Они се терете да су, као председник и чланови Републичке комисије за провођење референдума Републике Спрске о дану Републике Српске, "одбили извршити коначну и извршну одлуку Уставног суда БиХ", а којом је референдум неуставан (забрањен)

Референдум у Републици Србској је одржан 25.09.2016. године.

Како се наводи они су наводно "починили кривично дјело - Неизвршење одлуке Уставног суда БиХ из члана 239. КЗ државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ.

У овом предмету је обустављена истрага против Младена Иванића, Мирка Шаровића, Жељке Цвијановић и Милорада Додика за које "не постоји довољно доказа да су наведени својим радњама починили извршење кривичног дјела, помагање или подстрекавање у наведеном дјелу".