Дачић: Путин ми је рекао да није реално да Србија буде у Евроазијском савезу и да Русији нису потребне базе

16-11-2014 01:26:25 | | Бета/ Факти/ mojenovosti.com |

Министар спољних послова и председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић изјавио је да је „братство” Србије са Русијом традиционално, али да је политички интерес државе да постане члан ЕУ.

„Колико Србија има БДП и колико треба да да ако би постала члан ЕУ а колико треба да добије од буџета Уније? Србија има интерес да буде члан све док не постане развијена земља ЕУ јер би добијала бесповратно паре”, оценио је Дачић за недељно издање „Блица”.

Према његовим речима, Русија никад није постављала дилему зашто Србија иде у ЕУ.

„Они мисле да нећемо имати много среће у томе, али немају ништа против. Путин ми је рекао да није могуће да Србија постане члан Евроазијског савеза или БРИКС-а, из географских и економских разлога. Питао сам га да ли је Русија заинтересована за војне базе, одговор је био одречан. И какав ми проблем имамо са Русијом?”, упитао је Дачић.

Он је додао да Србија, као будући председавајући организацијом ОЕБС, неће уводити санкције Русији.

„ОЕБС се брине о европској безбедности и сарадњи и не уводи санкције. Србија као кандидат за чланство у ЕУ има обавезу да усклади своју спољну политику са политиком Уније. Пошто нисмо члан ЕУ, то значи да ми сами треба да уведемо санкције Русији, а то није реално”, казао је министар.

Коментаришући повратак лидера радикала Војислава Шешеља из Хага и оцену министра Александра Вулина да је то последица америчке политике према Србији, Дачић је казао да „постоји” сумња да у Шешељевом доласку „има нечег другог” осим чисто хуманитарних разлога.

„Десетак пута сам тражио од Хага да пусте Шешеља и никад то нису хтели да ураде. Стално су постављали неке услове које он није хтео да прихвати. Сада су га пустили практично без икаквих услова а чим је дошао у Србију, рекао је да се неће добровољно предати. То ствара сумњу да у његовом одласку и повратку има нечег другог”, рекао је Дачић.

Одговарајући на питање о актуелности поделе Косова, Дачић је рекао да је „пропуштено” време да Србија предложи своје виђење решења питања Косова, додајући да је идеја о подели Косова „закаснела”.

Дачић је поновио да „Србија данас не би преговарала о чланству” у ЕУ да није потписан Бриселски споразум.