Удобан живот под земљом

16-11-2014 03:16:34 | | РТРС/ mojenovosti.com |

На шта вас асоцира термин „кућа под земљом"? На подруме, гараже, бункере, влажна и неугледна места? Овo су само неки од примјера који доказују да то уопште не мора бити тако - ове куће су праве архитектонске „посластице" уз дозу изазова и врхунског модерног дизајна.

Када су власници ове куће добили изненађујућу дозволу да граде у близини познате термалне бање у Валсу у Швајцарској, одлучили су да направе вилу унутар алпског скијалишта. Улаз у кућу је кроз подземни тунел са друге стране брда.

Задња ствар коју је власник Боб Стансел желио кад је градио своју кућу да његове комшије мисле како доводи неко „чудовиште“ у комшилук. Стога је одлучио да више од половине куће смести под земљу. Пролазници никад не би рекли како ова кућа има четири спаваће собе, теретану и неколико дневних боравака.

Архитекта Бјоунг Су Чо из Кореје, саградио је подземну кућу у сред густе шуме. Она има огромно двориште, кухињу, библиотеку, две спаваће собе и купатило. Инспирацију је пронашао током студирања на Харварду, када је учио о источњачкој филозофији и просторима са позитивном и негативном енергијом. Његов дом је мјесто за медитацију, размишљање, мир и гледање у звијезде.