Посао у иностранству: Шведска тражи бабице, куваре, електротехничаре, медицинске сестре...

16-11-2014 05:37:48 | | economy.rs/ mojenovosti.com |

Завод за миграције Шведске је објавио званичну листу тражених професија у тој развијеној скандинавској земљи како би привукао у земљу квалитетан и образован људски кадар у наредном периоду.

На листи професија за којима постоји велика потражња у Шведској, а који су објављени на интернет страници Завода за миграције, налазе се, између осталих, професије као што су бабице, електроинжењери и електротехничари, кувари, лимари, медицинске сестре, молери, пекари, посластичари, водоинсталатери и стоматолози.

Међу траженим занимањима налазе се и апотекари, геометри, грађевински инжењери и техничари, инструктори вожње, комерцијалисти, лекари, механичари камиона, наставници и учитељи у основним школама, педагози за особе са посебним потребама, психолози, радници на изградњи железница и путева, рудари, стаклоресци...

У Шведској се траже и професије као што су педагози за слободне активности, саветници за професионално и студијско усмерење и зубни хигијеничари.

Уколико послодавац у Шведској позове кандидата на разговор за посао за једно од тражених занимања, захтев за радну дозволу може се поднети из Шведске уместо да се кандидат враћа у домовину како би поднео захтев.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Више информација о траженим занимањима могуће је наћи на интернет страници Завода за миграције (Migrationsverket).

Према подацима консултантске фирме Ernst&Young, просечна бруто плата у Шведској је 32.769 ева годишње, односно 2.730 евра месечно.

Шведска је у свету позната као развијена извозно-оријентисана економија. Дрвна индустрија, хидроелектране и производња металне руде чине базне ресурсе економије ове земље оријентисане према спољној трговини. Главне индустријске гране у Шведској су производња моторних возила, телекомуникације, фармација, индустријски стројеви, прецизна опрема, хемијске робе, кућни апарати, шумарство и производња гвожђа и челика.

Ранијих година традиционални модернизовани облик пољопривредне привреде запошљавао је више од половине домаће радне снаге, док данас Шведска у највећој мери развија инжењеринг, рударство, производњу челика и сличне индустрије, које су конкурентне на међународној економској сцени.

Шведска има врло конкурентну економију са широким социјалним програмима, који се финансирају кроз релативно високе порезе на добит који осигуравају да се приходи дистрибуирају свим слојевима друштва. Тај модел се иначе назива шведски или нордијски модел.