Пуштен међународни железнички саобраћај на прузи Београд – Бар

17-07-2017 12:03:27 | | / vostok.rs |


Данас је на Главној железничкој станици Београд одржана свечана церемонија, посвећена пуштању међународног железничког саобраћаја до Бара у Црној Гори, захваљујући завршетку радова на 35 километара дугој деоници Ресник – Вреоци. Ова деоница је прва завршена деоница у оквиру реконструкције пруге Ресник – Ваљево, који изводи „РЖД Интернешнл".

Без обзира на кратке рокове, у потпуности је реконструисан тунел Бела Река, у коме је први пут у оквиру модернизације железничке пруге Србије изведено полагање колосека уз примену технологије „тепиха" под туцаником. Реконструисани су колосеци у станицама Бела Река, Барајево, Степојевац и 8-о колосечној станици Вреоци. Као резултат замене шинских поља, СС уређаја и контактне мреже, брзина возова ће се повећати са 50 на 90 км/ч.

Санација саобраћаја на прузи Београд – Бар је посебно актуелна у периоду пика туристичке сезоне. Не мање битна је могућност редовног снабдевања термоенергетских постројења у Србији угљем из рударског басена Колубара.

Реконструкција деонице Ресник – Ваљево се изводи у складу са Анексом бр. 4.1 уз Уговор, који су „РЖД Интернешнл" д.о.о. и „Инфраструктура железнице Србије" а.д. потписале у децембру 2015. године. Уговорна вредност пројекта износи око 80 милиона америчких долара.