Париз позвао Москву да осуди пројекат стварања државе Малорусије

18-07-2017 03:35:11 | | фото: ТАСС, Александр Кравченко/ vostok.rs |


Француске власти су позвале су Русију да осуди пројекат стварања државе Малорусије на територији Украјине, као потез који је у супротности са Минским споразумом о украјинском решењу, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Француске Агнес Ромате Еспањ.

„Позивамо Русију да осуди ову чињеницу која крши Мински споразум и издаје дух преговора у ’нормандијском формату‘. Русија би требало да повећа своје напоре за окончање сукоба“, рекла је Агнес Ромате Еспањ на данашњем брифингу.

Она је истакла да Француска остаје посвећена обнови суверенитета и територијалног интегритета Украјине у оквиру међународно признатих граница. Представница Министарства је нагласила да Мински споразум представља једину основу за мирно и дугорочно решење кризе и да су га прихватиле све стране.

Раније је лидер ДНР Алекандер Захарченко предложио стварање нове државе Малорусије на прелазни период до три године. Њен устав ће прописивати несврстани статус и поставити курс политике за обнову односа са Русијом, као и уједињења са савезном државом Русије и Белорусије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут