РТ: САД увеле нове санкције Ирану

18-07-2017 09:29:27 | | фото: © Dennis Flaherty / Global Look Press/ vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

САД су увеле нове санкције компанијама и појединцима које "пружају материјалну подршку иранској војсци, као и организацијама укљученим у програм балистичких ракета у земљи".

Ограничења нису повезана са иранским нуклеарним програмом.

Оделење за трезор САД-а је "одредило 16 ентитета и појединаца за ангажовање у подршци илегалним иранским актерима или транснационалним криминалним активностима", наводи се у саопштењу Оделења.

Саошптење долази дан након што је Трампова администрација саопштила да је Техеран у обавези да испоштује одредбе Споразума о нуклеарном програму из 2015. године, а који је осмишљен да осигура да Иран не направи нуклеарно оружје.

Нове санкције "подразумевају забрану набавке напредне војне технологије, као што су брзи борбени бродови и беспилотне летелице, као и то да се шаље снажан сигнал да САД не могу и неће толерисати провокативно и дестабилизирајуће понашање Ирана", саопштио је амерички министар финансија Стивен Мнухин.

"Наставићемо притисак на Иранску револуционарну гарду, као и на Иран како би прекинуо ракетно-балистички програм и малигне активности у региону", додао је он.

Председник Доналд Трамп је оптужио Иран да је "држава спонзор тероризма", а његова администрација још није означила Иранску револуционарну гарду као "терористичку организацију", иако се размишља о томе.

"Означавајући Револуционарну гарду као терористичку групу и примена сличних санкција према Револуционарној гарди представља велики ризик за САД и њене базе и војску распоређене у региону", саошптио је у понедељак начелник штаба оружаних снага Ирана Мохамад Бакери.

Бакери није навео конкретно потенцијалне последице са којима би се САД могле суочити.

Он је такође рекао да је ирански ракетни програм искључиво дефанзивног карактера, као и да се о томе не може преговарати.

Трамп је Техеран "означио" у фебруару након што је Техеран спровео ракетно тестирање.

У јуну је амерички Сенат изгласао наметање додатних санкција Ирану због свог ракетног програма. Такође, исти пакет санкција би се такође односио и на Русију. Да би санкције ступиле на снагу, морају бити потврђене од стране Представничког дома и потврде председника САД.

Администрација САД се супротставила иницијативи, тврдећи да би то поткопало надлежност извршне власти да одреди санкције.

Прошлог петка, америчка влада је укинула санкције везане за нуклеарну енергију Ирана у оквиру Заједничког свеобухватног акционог плана, о којем су САД под управом Бараке Обаме заједно с Русијом, Француском, Немачком, Кином, Уједињеним Краљевством и Европском унијом преговарале са Ираном 2015. године.

Иако је Трамп означио споразум као "најгори икад уговорени", његова администрација се придржавала тога.

Према условима споразума, у замену за укидање међународних санкција, Иран се сложио да смањи број својих центрифуга за обогаћивање уранијума за двије трећине, да обогаћује уранијум испод нивоа потребног за производњу оружја, смањи количину уранијума за 98 одсто од око 10.000 кг у току 15 година, као и да дозволи међународне инспекције.