Кина спремна на производњу у Србији за извоз у треће земље

20-07-2017 06:34:13 | | фото: © Flickr/ Marijanana/ vostok.rs |


Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и Кином Томислав Николић састао се данас са гувернером кинеске провинције Џеђанг, Јуеном Ђиађуном, који је истакао да је Кина спремна на производњу у Србији јер је одатле могуће извозити у бројне земље света.

Поред постојећих великих инфраструктурних пројеката, председник Националног савета предложио је конкретизацију сарадње кроз инвестирање у заједничку производњу, посебно производњу хране, даље повезивање градова и локалних самоуправа, јачање веза у области културе и развоја туризма, чему би од посебног значаја било успостављање директне авио-линије између Србије и Кине.

„Односи Србије и Кине, као и наша два народа веома су добри, о чему сведоче све интензивније посете на највишем нивоу. Кину неизмерно радује одлука да се у Влади Србије оснује тело које ће имати преглед све богатије сарадње двеју држава и које ће координирати мноштво активности да би та сарадња све више јачала“, истакао је Јуен.

Он је, како се наводи у саопштењу, рекао да је дошао у Србију са јасним циљем, да пронађе партнере за будуће конкретне пројекте, да се упозна са тим где постоје могућности за инвестирање како би дао јасне препоруке кинеским привредницима.

„Предузетници из наших провинција, посебно провинције Џеђанг, веома су предузимљиви, и познати су у целој Кини по храбрости да улажу у нове пројекте. Председник Кине Си Ђинпинг, који је био на челу провинције Џеђанг, дао је јасне смернице у правцу даљег јачања сарадње Србије и Кине, чему ће посебно бити посвећена та провинција. Кина је спремна да производи у Србији јер је из Србије могуће извозити у бројне земље света. Сматрам да кроз заједнички рад треба да градимо нешто што ће бити од користи за наше земље, за грађане наших држава“, истакао је Јуен.

Њему је градоначелник Крагујевца Радомир Николић, који је учествовао у разговору, предао неколико пројеката са молбом да са њима упозна заинтересоване партнере у кинеској провинцији.

„Жеља нам је да подстакнемо и остале локалне самоуправе да Кини представе своје могућности и пројекте којима бисмо учврстили стратешку сарадњу Кине и Србије“, истакао је градоначелник Крагујевца.

„Драго ми је да сам имао прилику да од градоначелника Крагујевца добијем конкретне предлоге и пројекте који се могу реализовати већ у наредним месецима“, нагласио је Јуен на састанку ком су присуствовали и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, као и чланови Националног савета.