Путин: Руски језик је духовни стожер читаве наше вишенационалне земље

20-07-2017 09:58:47 | | / vostok.rs |


Недопустиво је приморавати људе да уче језик који им није матерњи, као што је недопустиво смањивати ниво наставе руског језика, изјавио је председник Владимир Путин на заседању Савета за међунационалне односе.

„Једнако је недопустиво приморавати човека да учи језик који му није матерњи као и смањивати ниво и трајање наставе руског језика”, рекао је Путин, скрећући пажњу шефова руских региона на ово питање, преноси „Взгляд”.

Он је такође позвао да се сачува међунационална слога у друштву у Русији.

Путин је додао да је руски језик државни језик у Русији, језик међунационалне комуникације и да се „он ничим не може заменити”.

„Он је природни духовни стожер читаве наше вишенационалне земље, њега треба свако да зна”, истакао је Путин. Он је такође додао да су језици народа Русије неодвојиви део културе народа земље и да Устав гарантује право да се ови језици уче на добровољној основи.

Руски председик је додао да су ствари који су повезане са традицијом и националним идентитетом веома осетљива сфера, у којој треба деловати крајње деликатно и мудро. Међутим, последњих година у овој сфери је, по председниковом мишљењу, начињен „велики и значајан напредак”.

Почетком марта председница Савета Федерације Валентина Матвијенко је изјавила да забрињава ситуација у којој, према подацима анкета, у неким субјектима Русије до 10% становништва не говори руски језик.

26. маја прошле године Путин је на конгресу Друштва за руску словесност изјавио да улога руског језика и књижевности заслужује већу пажњу него раније, јер се ради о очувању националног идентитета.

Руска реч