РТ: САД признале да се у Сирији налазе мимо међународног права

23-07-2017 10:18:25 | | фото: © Rodi Said / Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Амерички командант за специјалне операције је признао да је продужени боравак у Сирији у супротности са међународним правом и да Русија потпуно оправдано моће да доведе у питање присуство САД у Сирији.

На безбедносном форуму у Аспену, шеф војне комисије САД за специјалне операције, Рејмонд Томас је упитан да ли ће америчке снаге остати у Сирији, након што "Исламска држава" буде поражена, он је рекао вероватно, како би подржале курдске снаге на северу земље.

Томас је признао да се америчке снаге боре у сувереној Сирији, где вероватно "неће моћи да остану", ако се присуство буде довело у питање "у смислу међународног права", рекао је Томас, одговарајући на питање новинара Вашингтон Поста.

"Ево загонетке", наставио је Томас. "Радимо у сувереној земљи Сирији. Руси, њихова одбрана који им стоје иза леђа, позвали су непозвану Турску да оде из Сирије. Ми смо лош дан за Русе који кажу: "Зашто сте још увек у Сирији, САД?"

"Биће тешко у смислу међународног права да останемо тамо осим наше борбе против тероризма. Отишли смо тамо из свих правичних разлога, али ако Руси играју на ту карту, можда ћемо желети да останемо, а немамо способности да то учинимо", додао је он.

Сиријски председник Башар Асад је изјавио да су све непозване стране трупе, укључујући и САД, "окупатори" који су само продужили сукоб.


Асад је у међувремену позвао руске снаге у Сирији да се прикључе антитерористичкој операцији.

У петак је руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да је присуство САД у земљи погођеној ратом нелегитимно и оптужио директора Ције Мајка Помпеа - који је критиковао присуство Русије у Сирији - да се бави "двоструким аршинима".


Лавров је навео извештаје турских медија о "десет америчких база које су већ постављене у Сирији" и указао на "стотине војних база Сједињених Држава широм света".

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут