Руско-кинеске вежбе „Морска сарадња 2017“ нова етапа сарадње двеју флота

23-07-2017 01:10:25 | | / vostok.rs |


Руско-кинеске вежбе „Морска сарадња 2017“, које су почеле у Балтијску, представљају нову етапу сарадње флота двеју земаља, изјавио је заменик главног команданта Војно-морнаричке флоте Русије, вицеадмирал Александар Фjoдотенков.

„Кинеској морнарици је Балтик потпуно нова област. Сам прелазак овде је већ велико достигнуће, 40 дана су путовали овамо. Балтик има своју специфичност: огромну фреквенцију бродског саобраћаја, сложеност маневрисања. Успоставити сарадњу, организовати систем управљања током заједничких вежби – то је већ велико достигнуће. Плус, обрађујемо нове начине тактичке сарадње. То је нова етапа нашег заједничког рада“, рекао је вицеадмирал.

Фјодотенков је навео да се први пут у историји руско-кинеских односа „Морска сарадња“ одржава у Балтичком мору. Руско-кинеске вежбе су одржаване практично у свим областима светског океана и искључиво у мировне сврхе.

„Сарађујемо с војном морнарицом Народно-ослободилачке армије Кине, пре свега ради указивања помоћи броду који је претрпео хаварију. То су питања заштите морског саобраћаја у било којој области, било да је реч о Средоземном, или Жутом, Јапанском, Јужном кинеском мору, сада смо стигли до Балтика и наша припрема није ни против кога уперена“, навео је Фjoдотенков.

Према његовим речима, по завршетку вежби кинески бродови ће прећи у Санкт Петербург, где ће заједно с руском морнарицом учествовати у Дану Војно-морнаричке флоте Русије. Одмах након тога у Владивостоку ће сарадња бити настављена у оквиру Армијских међународних игара.