Додон: Поједине снаге на Западу заинтересоване да се развије сукоб у Придњестровљу

23-07-2017 01:14:54 | | фото: dodon.md/ vostok.rs |


Поједине снаге на Западу заинтересоване су да се развије сукоб у Придњестровљу, како би се у њега увукла Русија, изјавио је председник Молдавије Игор Додон у програму телевизијског канала „Русија 24“.

„Дестабилизација ситуације у овом региону би можда некоме на Западу могла да буде интересантна како би покушао да увуче Руску Федерацију у још некакав сукоб. Ја ћу као председник Републике Молдавије учинити све што могу да до дестабилизације не дође“, рекао је Додон одговарајући на питање постоји ли могућност да ескалира сукоб у Придњестровљу.

Према његовим речима, насилно решење сукоба „не може довести ни до чега доброг“. „Можемо да изгубимо своју земљу и државност“, навео је он.

„Уверен сам да ћемо учинити све што је могуће да се то не догоди. Наравно, има усијаних глава које желе да провоцирају“, додао је Додон.

Придњестрвоље, у којем 60 одсто житеља чине Руси и Украјинци, тражило је да изађе из састава Молдавије још пре распада СССР-а, плашећи се да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом.

Након неуспешног покушаја молдавских власти да на силу реше проблем, Придњестровље је практично постало територија која није под контролом Кишињева.