Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Шта све могу рибља уља?

Шта све могу рибља уља?

19-11-2014 01:58:39 | | РТРС/ mojenovosti.com |

Oдавно је познато да рибље уље може ублажити симптоме артритиса и да је корисан додатак за бољи развој мозга дjетета.

Истраживања показују и да рибље уље помаже пушачима да оставе цигарете, али и у превенцији и лијечењу бројних болести.

Љекари тренутно препоручују да се риба на трпези нађе барем два пута недјељно, од чега би барем једну порцију требало да чини морска, масна риба, попут туне или бакалара.

Иако омега 3 масне киселине, које их чине тако моћним савезницима, могу да се нађу у зеленом лиснатом поврћу, интегралним житарицама и орасима, риба је најбогатија овим нутријентом.

Ево зашто би требало да редовно једете рибу:

Помаже развој мозга

Бројна истраживања показала су да рибља уља поправљају дјечје способности учења, али и њихово понашање, а нарочито корисним показала су се код дјеце са АДХД и тешкоћама у учењу.

Недавно је истраживање спроведено на Универзитету у Оксфорду показало да суплементи омега 3 могу побољшати понашање и читање дјеце, уколико се узимају током 16 недјеља.

Спречава срчани удар


Омега 3 масне киселине смањују запаљења артерија која доводе до срчаних удара, а дјелују и као антикоагулант који побољшава проток крви. Постоје и докази да нормализује неравномјеран срчани ритам.

Поправља памћење


Суплементи омега 3 сматрају се одличним за побољшавање когнитивних функција.

Студија објављена у журналу “Неурологy“ открила је да исхрана богата омега 3 може повећати волумен дијела мозга одговорног за памћење и заштиту од деменције.

Такође, вјерује се да смањује стварање плака у мозгу који се повезује са Алцхајмеровом болешћу.

За бољи вид


Чудесна својства рибљег уља осјећају се и код особа које губе вид. Експерименти спроведени на Универзитету Харвард доказали су да омега 3 смањује шансу од дегенерације макуле изазване старењем, која је главни узрочник сљепила код старијих особа. Такође, помаже и у заштити од синдрома сувих очију.

За флексибилније зглобове

Рибља уља олакшавају болове код обољелих од реуматоидног артритиса.

Противупална својства омега 3 најбоље долазе до изражаја, ако се узимају неколико мјесеци.

Такође, рибље уље помаже и у смањењу ризика од оболијевања од реуматоидног артритса. Једна шведска студија, која је обухватила 32.000 жена показала је да конзумирање лососа једном недјељно може смањити ризик од развоја ове болести за половину.

Смањује ризик од побачаја

Званичне препоруке за труднице се стално мијењају, али су рибља уља и суплементи на бази омега 3 константа.

Истраживања су показала да узимање омега 3 током трудноће може смањити ризик од депресије, док су друге студије показале да исхрана богата рибом утиче на коефицијент интелигенције бебе.

Такође, недавна аустралијска студија показала је да омега 3 може смањити ризик од побачаја усљед запаљења плаценте.

Ипак, трудницама се не препоручује да једу морску рибу, због потенцијалног присуства одређених токсина и тешких метала у њиховом месу. Зато су суплементи боља опција.