Полторак: Не искључујемо могућност провокација Русије под лажним изговорима

24-07-2017 12:19:49 | | фото: mil.gov.ua/ vostok.rs |


Министар одбране Украјине Степан Полторак изјавио је да не искључује могућност провокације Русије током белоруско-руских вежби „Запад 2017“, које ће се одржати од 14. до 20. септембра на територији Белорусије.

„Забрињавајуће је одржавање руских војних вежби ’Запад 2017‘. Ми не искључујемо могућност провокација Русије под лажним изговорима. Под таквим условима Украјина је принуђена да обезбеди своју одбрамбену способност“, написао је украјински министар на својој страници на Фејсбуку.

Полторак такође сматра да оружани сукоб у Донбасу није замрзнут.

Раније су неке земље НАТО-а изразиле забринутост у вези са предстојећим вежбама. Министарство одбране Литваније припремило је извештај о претњи за националну безбедност, посебну опасност оно је видело управо у војним вежбама „Запад 2017“. Министарство одбране Естоније такође није искључило инциденте током одржавања вежби.

Белоруско Министарство одбране окарактерисало је овај извештај као претпоставку и одбило да га коментарише. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да изјава литванских обавештајних служби представља манифестацију потпуне русофобије наметнуте споља.

Касније је министар спољних послова Летоније Едгарс Ринкевичс рекао да је након разговора са белоруским колегом у Минску добио све одговоре о војним вежбама „Запад 2017“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут