РТ: Багдад тражи значајно руско војно и политичко присуство у Ираку - Малики

25-07-2017 11:40:07 | | фото: © Vladimir Pesnya / Sputnik / RT/ vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Руско војно и политичко присуство у Ираку донело би равнотежу за читав регион Блиског истока и Северне Африке, рекао је Ноури ал Малики, потпредседник Ирака током посете Москви.

"Познато је да Русија има историјски јаке односе са Ираком, зато би волели да Русија има значајно присуство у нашој земљи, како политички тако и војно", рекао је ал Малики током састанка са председавајућим руског горњег дома парламента, Валентином Матвијенко.

"На тај начин би се успоставио равнотежа која би имала користи за регион, његовог народа и земаља", додао је он.

Потпредседник је рекао да Багдад жели да унапреди и интезивира односе са Москвом јер верује "у улогу Русије у решавању већине кључних међународних питања, као и побољшању стабилности и равнотеже у нашем региону и широм света".

Матвијенко је похвалила посвећеност ирачких власти да прошире своју сарадњу са Москвом.

"Русија је такође одлучна да проширује своју интеракцију са Ираком како политички тако и економски, као и у војно-техничкој сфери, и наравно, на парламентарном нивоу", рекла је она.

У разговору са руским министром спољних послова Сергејем Лавровим раније у понедељак, ал Малики је нагласио да ће руско присуство у Ираку донети равнотежу која се не може "поткопати у политичком смислу у корист било које спољашње партије".

"Данас нам је потребна већа укљученост Русије у ирачке послове, нарочито у области енергетике. Сада када завршимо са "Исламском државом" Ираку су потребне инвестиције у енергетику и трговину ", рекао је он.

Раније у јулу, ирачке власти су саопштиле да је последње упориште терориста у граду Мосулу потпуно ослобођено од терориста, након осмомесечних борби под покровитељством коалиције САД.

Ал Малики је рекао Лаврову да би Москва и Багдад "требали побољшати сарадњу у борби против тероризма у региону".

"Верујемо да су обе наше земље мета за терористе и оне који стоје иза њих", рекао је ал Малики.

Москва подржава напоре ирачких власти да "нормализују ситуацију у земљи, пре свега са циљем искорењивања терористичке претње", рекао је Лавров.

"Важно је да се борба Багдада не одвија у изолацији, али се наставља у контексту међународних напора за искорењивање терористичке претње широм света, укључујући и Ирак, Сирију, Либију, Јемен и друге земље", додао је Лавров.

Ал Малики данас путује у Санкт Петерсбург, где се очекује да ће се састати са руским председником Владимиром Путином.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут