У Београду промовисан роман Мајка

20-11-2014 04:34:20 | | РТРС/ mojenovosti.com |

У Београду је вечерас промовисано друго издање романа "Мајка", аутора Миленка Аврамовића, који говори о мајкама србских војника које су изгубиле чак по три сина током протеклих грађанских ратова на простору бивше Југославије.

Аутор је пуковник Војске Републике Српске у пензији и активни учесник рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Инспирацију за књигу добио је након његовог посљедњег сусрета са генералом Ратком Младићем и официрима Војске Републике Српске, на којем им је Младић саопштио да су за стварање Српске најзаслужније мајке које су изгубиле синове.

Циљ овог антиратног романа, који је подржао предсједник Републике Српске Милорад Додик и Представништво Српске у Београду, јесте да свакоме смучи рат.

Порука је да је ту несрећу изазвао неко ко је дошао са стране, наметнуо рат, руководио њиме и на крају одлучио како ће га и када завршити, као и да нема веће љубави од мајчинске љубави према дјеци.

Говорећи о инспирацији за роман, аутор је рекао да је Младић послије смотре маневарске бригаде у Власеници обећао официрима да ће саопштити ко су најзаслужнији за стварање Републике Српске.

"Ми смо били убеђени да смо то ми и питали се какав ће бити редослијед подизања одликованих официра, али на ручку који је Младић организовао, он је подигао четири мајке које су изгубиле по три сина", рекао је Аврамовић.

Он је додао да је Младић тада одржао један дирљив говор и да никада неће заборавити сцену када је те мајке Младић загрлио и почео да плаче, рекавши "Мајке, ја немам више ништа да вам дам, осим мојих суза", на шта су и официри заплакали заједно са мајкама и Младићем.

Аврамовић је рекао да га је то натјерало да испита те судбине и направи овај роман, који се састоји из два дијела - романски и историјски, односно обухватио је 17 историјски истинитих догађаја кроз које води своје јунаке који су изгинули на путу стварања Републике Српске.

"Нема ниједног дијела романа, који за подлогу нема истинит догађај", рекао је Аврамовић.

Он је подсјетио на лик пилота Зорана који се сам супротставља НАТО авионима, на то да у Србској има 15 мајки које су изгубиле по три члана своје породице, а толико су скромне да не знају да затраже да им се помогне.

Аврамовић је подсјетио да је покренута хуманитарна акција да се помогне мајци Зечевић из Сијековца, којој су убијени три сина и муж, мaltене на њеним рукама, а кућу су јој срушили, па ће овом акцијом бити обновљена.

Поздрављајући окупљене у свечаној сали Општине Нови Београд, директор Представништва Републике Српске Млађен Цицовић рекао је да ова књига чува од заборава истину о протеклом отаџбинском рату и и свих србских жртава које су положене у темеље Републике Српске, посебно што је посвећена мајкама које су своју дјецу дале за Српску.

Цицовић је рекао да је Представништво подржало овај роман, прије свега због чињенице да он чува од заборава све што су вриједности србског народа и све што је истина о протеклом грађанском рату на територији бивше Југославије.

"Роман `Мајка` је нешто посебно зато што је мајка нешто свето, она роди сина и не може ништа теже бити него када га изгуби. У роману се помињу мајке које су у овом отаџбинском рату изгубиле и по три сина, али опет се изнад свега уздигну и подржавају оно што су њихови синови створили", каже Цицовић.

Према његовим ријечима, овај роман је подстакао и хуманитарну акцију да се помогне породицама и мајкама које су дале своју дјецу у овом рату да им се створе што повољнији услови за живот и да им се обнове куће.

Цицовић је подсјетио да је и предсједник Српске Милорад Додик подржао ово друго издање романа и активно је укључен и у све те хуманитарне активности у вези са помоћи тим породицама.

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, рекао је да је ова књига на неки начин романсирани опис српске историје, али ниједан догађај није измишљен, те да је ово мали допринос у изједначавању свих жртава на овим просторима.

"Књига говори о нашим страдањима у протеклим ратовима да би се исправила на неки начин неправда која се дешава према србским жртвама и још се дешава", рекао је Дарко Младић.

О књизи је говорио и пјесник Недељко Бабић који је истакао да је овај роман свједочење "христолике драме србског удеса" и подсјетио на судбину мајке Божане, која је изгубила четири сина, кћерку, зета, а њу су пустили из Горажда како би "памтила".

Одломке из романа читала је глумица Ивана Жигон, а наступили су Хор "Славонија" и гуслар Жарко Милић.

Књигу је издао аутор и београдски Институт за изучавање србских страдања у 20. вијеку.

Миленко Аврамовић је рођен 1959. године у селу Вуковићи, општина Милићи.