Немачка са ЕУ припрема одговор на испоруку турбина Криму

26-07-2017 09:31:57 | | фото: © AFP 2017 / Johannes Eisele/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Немачке припрема заједнички европски одговор на скандал са испорукама гасних турбина немачке компаније „Сименс“ на Крим, саопштило министарство.

„Као одговор на испоруку турбина на Крим којом је прекршен споразум, припремамо одговор на европском нивоу. С обзиром да се тамо одвија процес усаглашавања, не можемо да саопштимо детаље“, наводи се у саопштењу прес-службе Министарства спољних послова Немачке.

Раније је агенција Ројтерс, позивајући се на дипломатске изворе, пренела да је Немачка предложила да се прошире санкције Русији због „Сименсових“ турбина које су испоручене Криму. Агенција је навела да је Берлин предложио да се на санкциони списак додају три-четири руска држављанина и руске организације.

Немачки концерн „Сименс“ саопштио је раније да су све четири његове турбине које су биле намењене за пројекат у Тамању испоручене на Крим незаконито. Због тога је компанија предложила да се уговор анулира, а турбине откупе. „Сименс“ намерава и да раскине споразум са руским компанијама и обустави испоруке по уговорима који су на снази у фирмама које контролише Русије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут