РТ: „Ужасно лоша грешка“ - сенатор САД о антируским санкцијама

27-07-2017 08:37:43 | | фото: © Jason Reed / Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток,РТ

Суштина нових антируских санкција које чекају на одобрење Доналда Трaмпа јесте блокирање заједничког пројекта гасовода ЕУ и Русије "Северни ток 2" и везивање Трампових руку у изградњи трговинских односа са Москвом, рекао је сенатор из Вирџиније Ритер Блек за РТ.

Блек је додао да верује да у инсиситрању на санкцијама према Русији Конгрес покушава да искористи политчке маханизме да би добио економску предност. Он, међутим, примећује да је председник Доналд Трамп истовремено подвргнут оштрим критикама због примене принципа "прво САД" како би решио трговинске неравнотеже са другим земљама.

"Овде Трaмп покушава да има слободну трговину са Русијом, покушава да ресетује однос са Русијом - а сам Конгрес је направио велики корак ка блокирању слободне трговине и мешањe у тржиште", рекао је Блек.

Пошто је Представнички дом гласао за доношење закона, било би бесмислено да Трaмп сада ставља вето на предлог закона, када се то лако може превазићи, рекао је Блек, додајући да су санкције, упркос јединству законодаваца, "нису сасвим постигли договор , јер постоји огромна реакција из Европске уније. "

"Постоји могућност да ће реакција ЕУ приморати Представнички дом и Сенат да можда направи неке модификације", рекао је он.

Говорећи о способности ЕУ да предузме заједничку акцију против Вашингтона у одговору на санкције које утичу на заједничке енергетске пројекте са Русијом, Блек је рекао да сумња да би било могуће да се свих 28 чланова блока договори о том питању.

"Сама легислатива, чак и ако је председник Трамп потпише те постане закон, не обавезује га да одреди казнене мере за "Северни ток2", јер само лидер САД то може учинити", рекао је Блек, тврдећи да законодавци желе да оставе "врућ кромпир" Трампу, да пренесу одговорност за непопуларне мере за ЕУ.

Блек је додао да Конгрес остављајући последњу реч Трампу буквално каже да је оно што ради "екстремно и да је мало непријатно да се ради, али хајде да предамо председнику".

Међутим, Трамп под таквимм притиском може да не потпише закон, сматра сенатор.


"Озбиљно сумњам да ће председник Трамп, докле год дозвољава дискрецију, мислим да неће увести санкције за "Северни ток 2" јер је то заиста сигурност за Европу", рекао је Блек, напомињући да би с друге стране, ЕУ могла такође учинити у великој дужини да се не дозволи да обустављање пројекта.


"Претпостављам да би ЕУ учинила све како би покренула гасовод "Северни ток 2" и верујем да би то требали како би осигурали стабилност и сигурност за људе Европе", рекао је он, називајући намеру америчких законодаваца да диктирају енергетску политику преко САД-а као "ужасно, ужасно лошу грешку" која "одражава лоше вођство од стране Дома и Сената".

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут