Путин и Нинисте разговарали о билатералиним и међународним питањима

28-07-2017 07:55:24 | | / vostok.rs |


Билатерални односи између Финске и Русије су се интензивирали, изјавио је председник Финске Саули Нинисте.

„У овом тренутку, као што и приличи добрим суседима, имамо много билатералних односа и веза. Такође видимо и одређени опоравак, интензивирање тих односа, јер у економском смислу ствари крећу набоље у обе земље“, рекао је Нинисте после разговора са председником Русије Владимиром Путином.

Према речима лидера Финске, расте проток туриста из Русије у Финску и из Финске у Русију. „Промет робе је значајно порастао између наших земаља“, истакао је он.

Он је додао да би Финска требало да повећа сарадњу са Русијом у оквиру пројекта „Северна димензија“ који је успорен због санкција.

„ "Северна димензија" тренутно доживљава неко затишје због санкција, али сматрам да ипак не треба да заборавимо ову иницијативу, овај програм, требало би да га подржавамо, барем у нашим мислима, јер је постигнуто веома много добрих резултата помоћу ’Северне димензије‘“, рекао је Нинисте.

Финска је иницирала „Северну димензију“ у оквиру програма ЕУ у септембру 1997. године. У јуну 1999. године овај концепт је добио статус званичне стратегије ЕУ.

„Северна димензија“ у спољној и прекограничној политици ЕУ обухвата регион Балтичког мора, Арктик и северозапад Русије. Према документима ЕУ, програм обједињује територије Финске, Шведске, Норвешке, балтичких земаља и Пољске, као и Карелију, Мурманску, Архангелску, Лењинградску, Псковску, Новгородску, Вологодску и Калињинградску област Руске Федерације и град Санкт Петербург. Иницијатива има за циљ решавање конкретних проблема ових региона, као и унапређење сарадње између држава-чланица ЕУ и Русије.

Са своје стране, председник Русије Владимир Путин изјавио је да је разменио мишљења о унутрашњој украјинској кризи са својом финским колегом.

„Детаљно сам информисао сам господина председника о ситуацији око унутрашње украјинске кризе. Наставили смо да размењујемо мишљења и о питањима о којима смо разговарали још 30. марта у Архангелску на форуму ’Арктик — територија дијалога‘“, рекао је Путин на конференцији за новинаре после састанка са председником Финске Салијем Нинистеом.

„Договорили смо се да ојачамо сарадњу у овом региону, укључујући и у оквиру финског председавања у Арктичком савету“, рекао је Путин.

Руски председник саопштио је да је „са интересом саслушао идеје председника о могућој сарадњи у области екологије на Арктику“.

„Можемо много тога да урадимо ако будемо радили заједно“, истакао је Путин.

Председник Русије рекао је и да се промет робе између Русије и Финске у периоду јануар-мај 2017. године повећао за 51 одсто и да је потребно да се на сваки начин подржи очување темпа.

Путин је навео да је са председником Финске разговарао о читавом низу питања руско-финске сарадње.

Према његовим речима, такође је настављена да се развија инвестициона сарадња: обим директних руских инвестиција у Финској 2016. године износио је скоро три милијарде долара, а финских у Русији скоро четири милијарде.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут