Расмусен: САД санкцијама желе да зауставе руску агресију у Украјини

29-07-2017 11:28:56 | | / vostok.rs |


Бивши генерални секретар НАТО-а Андерс фог Расмусен у „Фајненшел тајмс“ је покушао да објасни наводно „праве намере“ америчких сенатора који су усвојили закон о санкцијама Русији.

Расмусен са чуђењем примећује да су нове санкције изазвале протест код Вашингтонових савезника у Европи иако, по његовом мишљењу, санкције треба поздравити. Како уверава бивши генерални секретар НАТО-а, САД само желе да путем санкција зауставе „руску агресију“ у Украјини. Што се тиче „Северног тока 2“. Америка је у праву што је против изградње гасовода и залаже се за увоз течног гаса, изјавио је он.

Он назива критичаре нових санкција „присталицама Гаспрома“ и оптужује их за „ширење дезинформација о намерама америчког сената“.

„Уместо што поткопавају санкције, Европљани треба да их јачају, прво да их продуже на 12 месеци, а не на шест“, позвао је бивши генерални секретар Алијансе.

У закључку је изјавио да је заједнички циљ Европе и САД да се „осигура безбедност у источној Европи“ — не би требала да се нађе под „унакрсном ватром различитих комерцијалних интереса“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут