Рјабков: Спремни смо на сарадњу са САД како би се денуклеаризовало Корејско полуострво

31-07-2017 10:05:26 | | фото: Петр Кассин / Коммерсантъ/ vostok.rs |


Русија је спремна на сарадњу са САД како би заједничким напорима пронашле мирно решење нуклеарног проблема Корејског полуострва, изјавио је помоћник шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.

„Ми смо спремни да сарађујемо са америчком администрацијом, као и са државним секретаром Рексом Тилерсоном како би се денуклеаризовало Корејско полуострво“, рекао је он у интервјуу за америчку телевизију „Еј-Би-Си“.

Рјабков је изразио сигурност да ће САД бити суздржане како не би додатно закомпликовале ситуацију, а то ће Пјонгјанг разумети.

У току је и израда новог нацрта резолуције Савета безбедности УН која би требало да наметне нове ограничавајуће мере Северној Кореји, додао је.

„Спремни смо за те мере, иако та резолуција не би требало да утиче на економску ситуацију у Северној Кореји, већ да изричито погађа само нуклеарни програм земље“, истакао је Рјабков.

Руски дипломата је такође рекао да ће проћи још много година до тренутка када би Пјонгјанг заиста могао да употреби нуклеарно оружје против било које земље света, будући да то што Северна Кореја тестира представља веома примитивно оружје.