Пенс: Вашингтон спреман да од руске агресије заштити балтичке земље

31-07-2017 02:14:13 | | фото: Getty Images/ vostok.rs |


Амерички лидер Доналд Трамп нада се да ће Русија променити понашање у Украјини, изјавио је потпредседник САД Мајк Пенс који је у званичној посети Естонији.

Пенс је стигао у Естонију да би уверио балтичке савезнике Вашингтона у спремност Трампове администрације да заштити земље региона од „руске агресије“, преноси „Фокс њуз“.

У интервјуу за телевизију, Пенс је изразио наду да ће зарад мира и стабилности у свету Русија „променити своје понашање“ према Украјини и прекинути да подржава „режиме“ у Ирану и Северној Кореји.

Пенс је у интервјуу рекао да су неприхватљиве „дестабилизујуће активности Русије“.

Амерички политичар је истакао да ће Трамп врло брзо потписати закон о антируским санкцијама.

Пенс је обећао је да ће САД заштити НАТО савезнике од напада, укључујући и балтичке државе, које са нервозом посматрају све веће војно присуство Русије у региону, јавља АП.

„САД са председником Трампом на челу чврсто стоје иза Члана пет који говори о међусобној заштити — напад на једног од нас је напад на све нас“, рекао је Пенс новинарима на састанку са председницима Естоније, Литваније и Летоније у Талину.

Како наводи агенција, међусобна заштита је од виталног значаја за три мале бивше државе Совјетског Савеза које се граниче са Русијом и које су биле под окупацијом совјетских трупа скоро пет деценија пре него што су поново постале независне 1991. након распада Совјетског Савеза.

Примећујући да Трамп „зна да је безбедност основа нашег напретка“, Пенс је истакао да ће Америка и балтичке државе тражити нове начине за то јачајући и међусобну трговину која тренутно износи до 3,5 милијарди долара и све већи број међусобних инвестиција.

Он се претходно састао са председницом Естоније Керсти Каљулаид, председником Летоније Рајмондсом Вејонисом и председницом Литваније Даљом Грибаускајте.

Естонија тренутно председава ротирајућим председништвом 28-члане Европске уније.

Такође је предвиђено да Пенс обиђе НАТО трупе из Британије, Француске и САД које се налазе у Естонији.

Алијанса је распоредила око 4.000 војника и оружја у три балтичке државе и Пољској како би се супротставила присуству Русије у региону Балтичког мора.

Пенсова посета Естонији је прва тачка европске турнеје, после које следе Грузија и Црна Гора, два друга региона који се, како наводи АП, суочавају са снажним притиском Русије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут