Изложба фотографија фото конкурса Руског географског друштва у Београду

31-07-2017 03:19:04 | | / vostok.rs |


У четвртак, 03.08.2017. са почетком у 18 часова, на простору Београдске тврђаве и парка Калемегдан (Савско шеталиште) обележава се свечано отварање фото изложбе „Најлепша земља“. Изложбу организује Развојни центар Руског географског друштва у Србији (Центрразвития Русского географического общества в Сербии).

Фотографије приказују природне лепоте и друге мотиве Руске Федерације са традиционалног фото конкурса Руског географског друштва. База фотографија се налази на сајту
http://photobank.rgo.ru/.

Фотоконкурс Руског географског друштва „Најлепша земља“ је медијски пројекат широких размера посвећен очувању изворне природе Русије и неговању брижљивог односа према животној средини, преко уметничких фотографија. Конкурс је први пут организован 2015. године, а од 2016. одржава се једном годишње. У правилима такмичења нема ограничења у односу на старосну доб или место становања учесника. Главни услов је да фотографије морају бити снимљене на територији Русије. На конкурсу 2016. године је учествовало 23 хиљаде руских и страних фотографа, који су послали око 110 хиљада снимака. Најстарији учесник је имао 87, а најмлађи свега 5 година.

Фотографије се разматрају у следећим номинацијама: „Народи Русије“, „Свет у нашим рукама“, „Најлепша земља“, „Пејзаж“, „Животиње“, „Птице“, „Макросвет“, „Подводни свет“, „Црно-бела природа“, „Млади фотограф“, „Наслеђе које нестаје“, „Исконска Русија“, „Индустријски пејзаж“ и „Награда – симпатије публике“.

Развојни центар Руског географског друштва у Србији званично је почео да ради 16. октобра 2016. године. Регистрација Друштва у Србији представља континуитет новог интензивирања, али и институционализованог формата сарадње географа и свих људи добро воље из Србије и Руске Федерације (
http://geografija.org и http://geografija.org/osnivanje.php).

Детаљи о овим активностима Развојног центра Руског географског друштва у Србији доступни су на http://geografija.org.

Руско географско друштво (
http://www.rgo.ru. ) је једно од најстарих географских друштава на свету. Основано је указом цара Николаја I 1845. године и увек је имало прворазредни друштвени и национални значај. Новембра 2009. године, за Председника Руског географског друштва (РГД) изабран је Сергеј Кужегедович Шојгу, а формиран је и Савет покровитеља којим председава Председик Русије Владимир Владимирович Путин. Данас, у Русији и иностранству Руско географско друштво има око 20 000 чланова, а регионалне канцеларије су отворене у свих 85 региона Руске Федерације.

На свечаном отварању изложбе се очекују бројни гости из Русије, Србије и иностранства.

Развојни центар Руског географског друштва у Србији