РТ: Кинеска армија ће штитити суверенитет и интегритет државе против „свих инвазија“ - Ђинпинг

01-08-2017 09:30:32 | | фото: © China Daily / Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Народна ослободилачка војска мора бити спремна да брани суверенитет и територијални интегритет Кине, упозоравајући друге земље да се јасно клоне кинеских интереса, рекао је кинески председник Кси Ђинпинг.

Пекинг ће наставити да улаже у реформу и модернизацију способности оружаних снага, док је Народна ослободилачка војскакључна у заштити суверенитета Кине, рекао је он.

Говорећи на церемонији обележавања 90. годишњице од оснивања Народне ослободилачке војске, Ђинпинг је позвао војску да оснује елитну јединицу која ће брзо реаговати на глобалне изазове.

"Кинези воле мир. Никада нећемо тражити агресију или експанзију, али имамо самопоуздање и могућности да победимо све инвазије ", рекао је Ђинпинг.

Индиректно упућивање на ширење америчких интереса у југоисточној Азији, Ђинпинг је упозорио Вашингтон и његове савезнике да се јасно клоне кинеских интересаи спорних питања у региону, укључујући поморске патроле у Јужном и Источном кинеском мору и политике Кине када је у питању Тајван, а који Пекинг сматра делом своје територије. Такође је упутио снажну поруку Њу Делхију услед тренутног индијско-кинеског граничног сукоба око Тибета.

"Никада нећемо дозволити да било који народ, организација или политичка партија раздвоји било који део кинеске територије изван земље у било ком тренутку", рекао је он на прослави Дана војске.

"Нико не може очекивати од нас да прогутамо горко воће које је штетно за наш суверенитет, безбедност или развојне интересе", нагласио је Ђинпинг.

Народно ослободилачка војска Кине има2,3 милиона људи и највећа је армија на свету. Основана је 1. августа 1927. под руководством Мао Цедонга. Војска се тренутно модернизује и опрема најновијим технологијама и оружјем.