У Требињу почињу Дани руског филма

24-11-2014 01:27:29 | | РТРС/ mojenovosti.com |

У Требињу ће од данас до 27. новембра бити одржани "Дани руског филма", манифестација која је веома значајна за културну сарадњу Русије и Републике Српске.

Филмску манифестацију ће отворити пројекција филма "Статски савјетник".

Другог дана манифестације биће приказан филм "Адмирал", а наредног дана филм "Поп". Посљедњег дана програма, 27. новембра, љубитељи филмске умјетности моћи ће да погледају остварење "Илија Муромец и Солвеи разбоиник".

Филмови ће бити приказани у Културном центру Требиње, а улаз је слободан.

Ову манифестацију, која се први пут одржава у Требињу и Херцеговини, организују Друштво пријатеља Русије и Културни центар Требиње. Како наводе организатори, ово је потврда сарадње Русије и Српске, осим на економском и политичком пољу, тако и у култури. Надају се да ће грађани Требиња и Херцеговине препознати значај ове манифестације која би могла да заживи и постане традиционална.

У оквиру Друштва пријатеља Русије у Епархијском дому у Требињу већ годину дана одржава се курс руског језика који је наишао на велики одзив грађана, првенствено основаца и средњошколаца.

У организацији Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Међународног фонда јединства православних народа у Требињу су наступали и руски камерни хорови са више од стотину извођача, а организоване су и друге манифестације којима се потврђује добра сарадња Русије и Републике Српске.