Путин: Напросто, јачи смо од свих

24-11-2014 01:40:45 | | РТРС/ mojenovosti.com |

Одлуке о ситуацији у вези са Кримом биле су добро промишљене и нема сумње у њихов успјех, јер је истина на страни Русије, каже руски предсједник Владимир Путин

"Напросто, јачи смо. Јачи од свих. Зато што смо у праву. Истина је моћ. Када Рус осјећа да је у праву, непобједив је", рекао је Путин интервјуу у оквиру пројекта агенције Тасс "Највиши званичници".

На питање да ли су процијењене све посљедице поступака Русије у вези са Кримом, руски предсједник је одговорио потврдно.

"Да. То је стратешка одлука", навео је он и додао да вјерује да ће се у вези са Кримом све добро завршити.

"Јељцин 'постао' алкохоличар чим је почео да брани Југославију"

Шеф Кремља је истовремено истакао да Русија не планира да се надмеће са западним земљама нити да подиже нову "Гвоздену завјесу", али да жели да се бори за своје геополитичке интересе.

"Чим Русија стане на своје ноге, постане јача и претендује да брани своје интересе ван своје територије, мишљење о њој и о њеним лидерима се промени у трен ока", казао је он и подсјетио да је тако било и када је први предсједник Русије Борис Јељцин стао у одбрану Југославије.

На највишим нивоима, свијет је све одобравао, рекао је Путин и додао да је Запад са једногласним одобравањем прихватао све што је он (Јељцин) радио.

"Али, чим је гласније проговорио у одбрану Југославије, одмах се, у очима западњака, претворио у алкохоличара и лошег, порочног човјека", рекао је Путин.

Сви су, додао је, одједном сазнали да Јељцин воли да попије.

"А шта, зар је то раније била тајна? И зар је било иког ко за то није знао? Сви су то знали, али то није сметало његовим контактима са свијетом", рекао је Путин.

"Али, чим је дошао тренутак да се бране руски интереси на Балкану и чим је он (Јељцин) то отворено рекао, претворио се у непријатеља Запада", констатовао је Путин.

Према његовим ријечима, данас је ситуација слична по питању Украјине гдје се претпоставља да Русија има интересе, али јој се оспорава да их брани, преноси Тасс.