Сибирски научници створили прототип вакцине против рака

02-08-2017 12:30:53 | | / vostok.rs |

Имунотерапија, за разлику од стандардних терапија, нема значајне споредне ефекте, активира сопствене ресурсе организма за борбу против тумора и има селективност, наводи се у саопштењу.


Научници Института за хемијску биологију и фундаменталну медицину (ИХБФМ, Новосибирск) раде на вакцини против малигних обољења на основу дендритних ћелија које активирају одговор имуног система против тумора. То је објавио билтен Сибирског одељења РАН „Наука у Сибиру”.

Дендритне ћелије настају из коштане сржи. Оне су антиген-презентујуће ћелије, тј. хватају антиген тумора, обрађују га у себи и предају ћелијама имуног система (Т-линфоцитима). Оне су у стању да активирају имуни одговор: Т-линфоцити почињу да разликују ћелије сопственог организма од заражених ћелија, ћелија тумора или туђих ћелија.

„Схема примања вакцине састоји се у следећем: од пацијента се узима периферна крв, из које се добијају незреле дендритне ћелије, оне се пуне различитим антигенима тумора, стимулише се сазревање дендритних ћелија, а затим се поново убацују у организам”, наводи се у саопштењу.

У свету притом досад није решен проблем ефикасног пребацивања антигена у дендритне ћелије, наводи лист,
преноси Интерфакс.

Како би се решио овај задатак, ИХБФМ је синтетисао посебне ћелијске компоненте (липосоме), које пребацују нуклеинске киселине, које кодирају антигене тумора, директно у дендритне ћелије.

„Вакцина створена по овом принципу проверена је на мишевима: њено коришћење је довело до тога да се број метастаза код мишева смањио 5-6 пута у поређењу са контролном групом”, наводи се у саопштењу.

Наводи се да стандардна хемиотерапија и терапија зрачењем имају велики број негативних ефеката, на пример, нелокализованост деловања због чега уништавају здрава ткива.

„Имунотерапија, међутим, нема значајне споредне ефекте, активира сопствене ресурсе организма за борбу против тумора и има селективност”, наводи се у саопштењу.

Руска реч