РТ: Руска војна полиција контролише трећу зону безбедности у Хомсу

03-08-2017 09:01:33 | | фото: © Mikhail Alaeddin / Sputnik/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Трећа зона безбедности ступила је на снагу северно од сиријског града Хомс, а руска војна полиција поставља контролне пунктове и као и осматрачнице ради раздвајања зараћених фракција, праћење примирја, обезбеђивања пружања помоћи и обезбеђење режима помирења.

Прекид ватре у трећој зони безбедности ступила је на снагу у 12:00 часова по локалном времену у четвртак. Руска војна полиција, која већ патролира у две зоне безбедности на југозападу Сирије и Источне Гуте, почиње да обезбеђује појас изван града Хомса у петак.

"Од 4. августа, руска војна полиција поставља два контролна пункта, као и три осматрачнице дуж линије контакта између страна у зони безбедности у Хомсу", рекао је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

Трећа зона безбедности у Хомсу обухвата 84 насељена места са укупно 147.000 становника.

Руски војници ће бити задужени за раздвајање зараћених фракција и надгледања примене прекида ватре. Војна полиција такође ће осигурати да испоруке потребне хуманитарне помоћи дођу до одређених подручја и олакша евакуацију оних којима је потребно лечење.

"Сви болесни и рањени имали би прилику да се лече у руској војној болници или у сиријским здравственим установама", додао је Конашенков.


Стварање треће зоне безбедности о примирју, која не укључује терористичке организације "Исламска држава" и "Џабат ал Нусра", омогућено је након најновије рунде преговора у Каиру између Министарства одбране Русије и сиријске опозиције.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут