САД, Британија, Француска и Немачка упозориле УН да је Иран предузео „претећи и провокативан корак“

03-08-2017 10:59:37 | | / vostok.rs |


САД, Британија, Француска и Немачка упозориле су Уједињене нације да је Иран предузео „претећи и провокативан корак“ тестирањем ракете способне да лансира сателит у орбиту и затражиле су од шефа те организације да провере те наводе.

У извештају достављеном Одбору надлежном за санкције Ирану при Савету безбедности УН и генералном секретару УН Антонију Гутерешу, четири државе описале су лансирање те ракете 27. јула као „недоследност са резолуцијом Савета безбедности УН из 2015. године“, преноси „Ројтерс“.

„Технологије неопходне за концепцију, израду и лансирање возила из свемира блиско су повезане са балистичким ракетама, посебно оним из Интерконтиненталних балистичких ракета. Њихово лансирање представља претњу и провокацију од стране Ирана“, пише у извештају четири државе, у који је „Ројтерс“ имао увид.

Те четири државе затражиле су од Гутереша да Савет безбедности „у потпуности и темељно извештава о активностима иранског балистичког ракетног програма и свемирском лансирању“.

Гутереш на сваких шест месеци мора да подноси извештај Савету безбедности о имплементацији преосталих санкција и ограничења.

Извештај је, у име четири државе, поднела америчка амбасадорка при УН Ники Хејли.

Ирански министар спољних послова Џавад Зариф демантовао је да Техеран има ракете дизајниране да носе нуклеарне главе.

Танјуг