Москва задржава право на реципрочне мере према ЕУ

05-08-2017 12:49:10 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије, коментаришући проширење санкција Русији, саопштило је да Москва задржава право на реципрочне мере.

„Разлог за увођење нових рестриктивних мера нашој држави сматрамо апсолутно измишљеним и задржавамо право на реципрочне мере. Разочарани смо како је до апсусрда доведена политизација питања које у стварности представља обичан комерцијални спор привредних субјеката. Одлучно одбацујемо и покушаје да се као пример наводе несавесности руских компанија“, пише у коментару руског МИП-а.

Одлука Савета ЕУ о проширењу санкција Русији изазива дубоко жаљење, Москва сматра овај корак непријатељским и неоснованим, наводи се у коментару прес-службе МИП Русије.

„Одлука Брисела да у санкциони списак ЕУ укључи један број руских службеника и фирми као реципрочну меру за наводно нелегалне испоруке гасних турбина концерна ’Сименс‘ Криму изазива дубоко жаљење. Разматрамо овај корак који је предузет на иницијативу Берлина као непријатељски и неоснован. Ствара се утисак да је немачким колегама постала пракса широко тумачење санкција које су директно у супротности са међународним правом и принципима међународних односа у целини“, саопштили су у руском спољнополитичком ресору.

Они су нагласили и да одговорност за ову одлуку, укључујући могуће последице по „Сименс“ и друге европске компаније које раде у Русији „у целини лежи на ЕУ и влади Немачке“.

Притом, министарство је нагласило да је заинтересовано за развој економске сарадње са Немачком и ЕУ. „Остајемо верни свим раније преузетим обавезама. Желимо да заједничким напорима пребродимо негативне последице санкција“, наводи се усаопштењу.Раније је ЕУ унела у списак санкција троје држављана Русије и три правна лица због наводих испорука гасних турбоина „Сименса“ Криму.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут