Кина спремна за додатно смањење референтне камате

25-11-2014 02:03:10 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Представници кинеске владе и централне банке спремни су да додатно смање каматну стопу као и да олабаве критеријуме за одобравање кредита из страха да пад цијена не доведе до таласа немогућности плаћања, банкрота и губитка посла.

Изненадна одлука Пекинга о снижењу референтне каматне стопе, први пут у посљедњих двије године, је знак промјене курска политике кинеских власти, који су се до сада задовољавали ограниченим мјерама подршке раста прије него што су коначно одлучили да је неопходно увођење радикалне мјере како би се стабилизовала друга економија свијета, преноси Ројтерс.

Кинески привредни раст је у трећем тромјесечију успорен на 7,3 одсто а политички представници се плаше да би он могао први пут од отпочињања свјетске финасијске кризе да не пређе границу од седам одсто.

Произвођачке цијене већ три године падају што представља велики терет за индустријску активност, док су потрошачке цијене такође ослабиле.

„Дошло је до промјене у начину гледања на ствари високих кинеских представника“, изјавио кинески економиста ао Кијун са универзитета у Ренмину.

Кинеска народна банка се сада залаже за глобалну политику подстицања привредног раста и отворена је у погледу снижења осталих каматних стопа, као и у погледу смањења рација обвезничких резерви који заправо ограничева износ расположивих капитала за финасирање кредитних емисија.

Кина је снизила рацио резерви за поједине банке ове године али није најавила ревизију на ниже тог рација за читав банкарски сектор од маја 2012.

„Нове редукције каматних стопа требало би да буду у припреми јер смо ушли у циклус снижења каматних стопа, док су снижења рација обвезничких резерви такође могућа“, објаснио је кинески економиста.

Одлука донијета у петак о снижењу референтних каматних стопа на једногодишње позајмице за 40 базних поена на 5,6 одсто такође је испровоцирана страховањем локалних власти да ће се тешко избориту са теретом њиховог дуга.

Многобројни кинески економисти позивају на радикалнију економску и монетарну политику у циљу суочавања са посљедњим показатељима о успоравању привредног раста у четвртом овогодишњем тромјесечију и паду инфлације.

Стопа кинеског привредног раста за читаву годину требало би да буде нижа од 7,5 колико је влада планирала, што би био најслабији ритам у протеклих 24 године.

Аналитичари позивају Пекинг да снизи прогнозу привредног раста за 2015. на око седам одсто у односу на овогодишњих 7,5 одсто.

Представници кинеских власти морају да током радног састанка у децембру утврде главне смјернице економских планова и реформи за наредну годину.

Поједини аналитичари сматрају да је одлука о смањењу каматних стопа донијета такође и под утицајем самита Групе 20 која је постигла договор о подстицају свјетског привредног раста.

Кина која ће бити домаћин самита Г20 у 2016, жели да очува свој утицај као мотор свјетског привредног раста.

„Кина жели да игра значајнију улогу у оквиру Г20 и мора да одржи релативно брз ритам раста“, изјавио је кинески економиста са универзитета у Ренмину.