Додон: Блокираћу све закона који би могли погоршати односе са Русијом

05-08-2017 08:25:35 | | фото: aif.md/ vostok.rs |


Председник Молдавије Игор Додон изјавио је да намерава да блокира све могуће нацрте закона који би могли да погоршају односе са Русијом.

„Као председник Молдавије и на основу легитимног мандата који ми је поверио народ наше земље, бранићу интересе молдавског народа и намеравам да блокирам свим могућим правним средствима, укључујући и бојкот нацрта закона који усваја парламент, покушаје владајуће Демократске партије да саботира и уништи наше билатералне односе са Русијом“, написао је Додон на својој страници на Фејсбуку после састанка са потпредседником Владе Русије Дмитријем Рогозином у амбасади Русије у Ирану.

Према његовим речима, апсолутно је неприхватљиво „подривање темеља међудржавних дипломатских односа због ситних партијских интереса и покушај политичког опстанка једне странке и њеног руководства“.

Додон је навео да су овлашћења и одговорност председника у области спољне политике јасно прописани Уставом, а кардиналне одлуке од којих зависи будућност билатералних односа са стратешким партнерима треба доносити само у договору са шефом републике и разматрати на састанцима врховног Савета безбедности земље.

„Схватајући невиђену, грубу и ничим неаргументовану у смислу дипломатских норми агресивну политику молдавске владе, позивам наше руске партнере да покажу мудрост, да не наседају на очигледне провокације и наставе позитиван програм који смо договорили са руским председником Владимиром Путином“, истакао је Додон.

Раније је Молдавија прогласила вицепремијера Русије Дмитрија Рогозина персоном нон грата. Према речима министра спољних послова те земље Андреја Галбура, на тај начин му је забрањен улазак у земљу, као и прелет преко њене територије.