Макмастер: Повећање одбрамбене способности Украјине је у интересу САД

05-08-2017 09:49:54 | | фото: Reuters / Kevin Lamarque/ vostok.rs |


Саветник америчког председника за националну безбедност генерал Херберт Макмастер је прокоментарисао саопштења о могућој испоруци америчког наоружања Кијеву.

Одговарајући на питање новинара о могућим испорукама оружја Кијеву "против побуњеника", Макмастер је саопштио да САД већ пружају подршку и помоћ Украјини.

Како је рекао, у интересу је САД повећање одбрамбене способности Украјине, засноване на њеним потребама, са циљем спречавања потенцијалне инвазије на њену територију у будућности, односно "да би се спречила агресија на остатак Украјине".

Макмастер је додао да је "веома корисно причати о томе - могућностима и капацитетима одбране".



Макмастер је изјавио да форма помоћи Украјини нема значаја, али да америчка администрација разматра различите варијанте пружања овакве помоћи.

„Питање је која је форма потребна Украјини, а која би одговарала нашим интересима и заједничкој жељи да се постарамо да Русија не предузима даље дестабилизирајуће или офанзивне
акције“, рекао је он.

"Ово је опасна ситуација која је креација Русије, и оно што треба да урадимо са нашим савезницима је да спречимо да се конфликт повећа", рекао је он.

На питање да ли Трамп разуме природу режима у Русији, Макмастер је рекао да је "природа руског режима у једној особи и да је то свима јасно. У Русији је један аутократски режим", нагласио је Макмастер.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут