Слано и лековито: Језеро Баскунчак – руска верзија Мртвог мора

06-08-2017 11:08:54 | | фото: Алексеј Николајев / Руска реч/ vostok.rs |


Језеро Баскунчак у Јужној Русији је главни и неисцрпни извор руске соли, али и бања где туристи могу да уживају у лековитим својствима овдашње глине.

Језеро Баскунчак се налази у Астрахањској области у Јужној Русији. Спада међу најсланија језера на свету – слано је скоро као и Мртво море.

Salt

АЛЕКСЕЈ НИКОЛАЈЕВ

Још од 8. века људи су одавде извлачили со и извозили је Путем свиле у Азију и Европу. Језеро се први пут помиње у документима из 7. века као место „где људи ломе со која је провидна као лед“.

Salt

АЛЕКСЕЈ НИКОЛАЈЕВ

Поједини научници претпостављају да реч „баскунчак“ значи „псећа глава“ на различитим туранским језицима. Легенда приповеда о псу који је наишао на плитко језеро.

Salt

АЛЕКСЕЈ НИКОЛАЈЕВ

Оштро слано дно му је повредило ноге, тако да је стигао само до средине језера. Јаке слане кише су покриле псећи леш, а со му није дала да се распадне. Овдашњи житељи су затим дуго виђали псећу главу за време честих олуја како се појављује поврх немирних таласа.

Salt

АЛЕКСЕЈ НИКОЛАЈЕВ

Од 1960-1963. језеро је коришћено за постизање рекордних брзина у вожњи аутомобила. На кружној стази дугој 20 км постављено је 29 совјетских (међу њима 19 светских) рекорда.

Salt

АЛЕКСЕЈ НИКОЛАЈЕВ

Из језера се добија 80% укупне количине соли која се производи у Русији. Саграђена је и пруга од Баскунчака до Волге за транспорт соли.

Salt

АЛЕКСЕЈ НИКОЛАЈЕВ

Кажу да је Баскунчак неисцрпан. За разлику од многих других налазишта ово језеро се пуни из многих извора који му стално обезбеђују нове огромне резерве соли.

Salt

АЛЕКСЕЈ НИКОЛАЈЕВ

Обала језера је пуна лековите глине. Током лета и јесени многи туристи долазе овамо да пливају у сланој води и да се мажу блатом.

Salt

АЛЕКСЕЈ НИКОЛАЈЕВ

Вода у језеру је због соли толико густа да у њој није могуће потонути. Колико год да се трудите, она ће вас увек избацивати на површину.

Salt

АЛЕКСЕЈ НИКОЛАЈЕВ

Можете да лежите на води као на каучу. Само пазите да вам она не доспе у очи.

Salt

АЛЕКСЕЈ НИКОЛАЈЕВ

Многобројни црни пањеви који штрче на обали језера су заправо специјални знаци којима је обележено место где се со кристализује. Овуда морате пажљиво корачати. Површина је доста чврста, али ако почнете да скачете можете пропасти у житку црну глину која се налази испод слоја соли.

Salt

АЛЕКСЕЈ НИКОЛАЈЕВ

Свуда унаоколо је пустара и нема дрвећа, тако да ово место није идеално за оне који воле хладовину. Овде једноставно немате где да се сакријете. Ако крећете у Баскунчак спремите се за јако сунце и врућ слани ветар, и не очекујте да ћете негде наћи хлад.

Salt

АЛЕКСЕЈ НИКОЛАЈЕВ

Врло је важно да понесете 3-5 литара обичне воде. Она ће се, наравно, угрејати после 10-12 минута на сунцу, али ће вам добро доћи да не дехидрирате. Пред тога, требаће вам и да сперете со, мада имате могућност и да платите туширање.

Salt

АЛЕКСЕЈ НИКОЛАЈЕВ

Ходање по дну језера није баш пријатно због оштре соли, и зато многи радије пливају у ципелама.

Salt

АЛЕКСЕЈ НИКОЛАЈЕВ

Соли овде има на све стране. Понекад имате утисак да сте усред поља прекривеног снегом... Све док изненада не дуне ветар и не врати вас у „слану” стварност!

Salt

АЛЕКСЕЈ НИКОЛАЈЕВ

Близу језера Баскунчак се налази брдо Велико Богдо – једино узвишење у Каспијској низији. Мештани верују да је то свето место и кажу да га је освештао лично Далај Лама.

Аутор:
Борис Јегоров, Анастасија Карагодина,
Руска реч