Путин се не понаша у складу са интересима свог народа - Макмастер

07-08-2017 12:08:25 | | / vostok.rs |


У Украјини се створила изузетно опасна ситуацију за коју је одговорна Русија, а Америка и њени савезници ће учинити све како би спречили наставак ширења конфликта на југоистоку земље, упозорио је саветник америчког председника Херберт Макмастер.

Макмастер је рекао да Русија тренутно води ужасно дестабилизујућу политику у широком спектру питања, не само у Европи већ и у другим местима.

„Управо из тога разлога нас је председник Доналд Трамп замолио да се баш тиме позабавимо — да се супротставимо дестабилизујућем понашању Москве у случајевима када се ти поступци одражавају на наше интересе, али и када утичу на пораст тензија и распламсавање конфликата“, објаснио је он.



Макмастер је додао да, упркос томе, Трамп инсистира и на проналаску начина како би Америка сарађивала са Русијом, будући да без обзира на лоше односе увек постоје сфере где се интереси Москве и Вашингтона додирују.

Говорећи о Украјини, он је упозорио да Америка настоји да Кијеву помогне у тој мери како би украјинске власти спречиле нове покушаје инвазије на њихову територију, као и било какве друге офанзивне потезе Русије.

„Када разматрамо какву помоћ понудити Украјини, увек се водимо првенствено нашим интересима, али и како би та помоћ била у складу са многим међународним питањима, уједно ограничавајући Русију да настави да дестабилизује Украјину“, навео је он.

Упитан шта мисли о тренутној политичкој ситуацији у Русији, Макмастер је рекао да ту није реч о политичком режиму, већ о једној особи која је невероватно ефикасно успела да консолидује власт.

„Владимир Путин је човек који се не понаша у складу са интересима свог народа. О томе сведоче и реакције које стижу из целог света, увођење санкција против Русије, али и упозорења да би Москва требало да води далеко одговорнију политику ако жели да постане важнији међународни играч“, додао је Трампов саветник.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут