Додик: Партије са сједиштем у Србској формирају власт

27-11-2014 01:11:20 | | СРНА/ РТРС/ mojenovosti.com |

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да политичке партије са сједиштем у Републици Србској имају већину за формирање власти у Србској.

- Ово је први пут да ће власт чинити партије са сједиштем у Републици Србској, што нам је био и примарни циљ - изјавио је Додик, након састанка са представницима ДНС, НС и Српске радикалне странке.

Он је поновио да је циљ да институције власти буду формиране до краја ове године, те да коалиција ДНС-СП-СНСД има скупштинску већину за формирање власти.

Додик је истакао да је на састанку разговарано и о одређеним политикама важним за успјешан рад.

- Коалиција политичких партија СНСД-ДНС-СП апсолутно је јединствена и чврста, што је показало и успјешно конституисање Народне скупштине Републике Српске - додао је Додик, напоменувши да би мандатара могао да именује током предстојећег викенда или у првим данима наредне седмице.

Он је рекао да постоје назнаке и неких других политичких партија да желе да се прикључе већини за избор нове владе Републике Српске.

Додик је навео да ће коалиција СНСД-ДНС-СП имати три делегата у Дому народа парламента БиХ који ће бити изабрани до уторка, 2. децембра, као и делегати у Вијеће народа Републике Српске.

Предсједник ДНС Марко Павић рекао је да ова коалиција жели стабилну и јаку Републику Српску. Истакао је да има пуно повјерење у предсједника Српске када је ријеч о избору мандатара за састав владе. Павић је нагласио да је Република Србска прва у БиХ конституисала парламент.

- Желимо да у Републици Србској брзо завршимо формирање власти. Сигуран сам да ћемо, након конституисања парламента, ефикасно формирати и владу Републике Српске, чиме бисмо допринијели стабилности Српске - каже Павић.

Предсједник НС Адам Шукало рекао је да Република Србска у наредном периоду треба да крене путем реформи.

- На данашњим консултацијама усагласили смо се да се скупштинској већини могу придружити и неке друге политичке партије, уколико нас не буду условљавале - истакао је Шукало.

Предсједник СРС Драган Ђурђевић нагласио је да је владајућа коалиција у Републици Србској апсолутно јединствена и да ће ова партија дати пуну подршку формирању институција власти.

Консултацијама с предсједником Републике Српске присуствовао је и предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић.

Додик је јуче обавио консултације о именовању мандатара са делегацијом СНСД.