БЛАГОСЛОВИ У САВИНОМ ЛУГУ

27-11-2014 02:19:32 | | Протојереј Ставрофор Ненад Андрић/ mojenovosti.com |

ПОЗИВАМО ВАС ДРАГА БРАЋО И СЕСТРЕ НА ПРВУ СВЕТУ НЕДЕЉНУ ЛИТУРГИЈУ 14. ДЕЦЕМБРА 2014. ГОДИНЕ СА ПОЧЕТКОМ У 8.30 часова У ЦРКВУ СВЕТОГ САВЕ У СЕЛО ДРАГИЈЕВИЦУ, У САВИН ЛУГ, 26 КМ ОД ВАЉЕВА КОД ОСЕЧИНЕ, СВЕТУ ЛИТУРГИЈУ СЛУЖИЋЕ ПРОТА АНДРИЋ РАДЕНКО, АРХИЈЕРЕЈСКИ НАМЕСНИК ПОДГОРСКИ
ОВОМ ПРИЛИКОМ БИЋЕ У НОВОСАГРАЂЕНИ ХРАМ ДОНЕТА ИКОНА СА ЕГИНЕ СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ ЧУДОТВОРЦА



ПРЕДАЊЕ О ИЗГРАДЊИ ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ У ДРАГИЈЕВИЦИ

„ Не бој се ја сам Свети Сава, хајде да ти покажем где да градите Цркву Божију “

Верни мештани више од пола века преносе са колена на колено предање о изградњи цркве у Драгијевици. Ово предање је испричала и богомољна старица Загорка Карајовић 1999. године свештенику осладићком Зорану Јеротићу и Драгијевчанину свештенику Ненаду Андрићу, јер она је виђење које је имао воденичар Веља Тимотић слушала лично од њега.

Сеоски воденичар Велимир Тимотић, казивао је да му се јавио Свети Сава. Он је сведочио да му се 1933. године на Савиндан пред зору јавио необичан свештеник са крстом у руци и жезлом (Владичански штап) рекавши му :“Не бој се ја сам Свети Сава, хајде да ти покажем где да градите Цркву Божију“. Док смо ишли по снегу његови трагови нису остајали, и сав је сијао тако да га је било дивота гледати али и страхопоштовање ”, говорио је благочестиви воденичар Веља. Када смо дошли у Луг у снегу је направио штапом крст и рекао:“ Овде градите цркву, јер овде се неће светило никада гасити“. Такође помињао је и Српске Краљеве. Затим ме је благословио и више га нисам видео.”

На основу тог виђења верни народ је тог светог дана на Савиндан 1934. године на обележеном месту поставио Крст и омеђио парцелу са четири храстова кочића која су пролистала на пролеће и десетину година су исти расли, док их нису незнабожни људи посекли. Такође и данас у том делу Луга ништа од усева не успева, за разлику од другог дела исте њиве. У тој њиви верни народ Драгијевице по благослову Српске Православне Цркве 2000. године започео је градњу храма Божијег, посветивши га Светом Сави. Темеље је освештао Владика шабачо-ваљевски Лаврентије а крст на куполи Владика Ваљевски Милутин. Храм је изграђен oве 2014. године, постављен је иконостас. Патријарх србски Павле је преко хаџи Вере Стевановић даривао донацију од 2000 евра за ову Светињу 2006. године.
Драгијевица је село у питомој Подгорини (120 км од Београда а 26 км од Ваљева ка Лозници код Осечине ) у Колубарском округу.
Драгијевица има око 200 Србских Православних домаћинстава која су до сад дала србском роду четири Православна свештеника и једну монахињу. Четвороразедну наставу у сеоској школи похађа око 40 ученика, што је велика радост за ово малено србско село.
Добро дошли!!!
Ваш пријатељ прота Ненад Андрић, родом из Драгијевице.