Бела кућа: Изјава Трампа представља јасан сигнал Северној Кореји

10-08-2017 12:47:31 | | фото: federaltimes.com/ vostok.rs |


Изјаву америчког председника Доналда Трампа којом је обећао да ће одговорити „невиђеним огњем и гневом“ на нове претње Пјонгјанга Вашингтону, припремио је он см и представља јасан сигнал Северној Кореји, саопштила је портпаролка Беле куће Сара Сандерс на питање новинара да прокоментарише изјаву америчког лидера од 8. августа.

„Генерал (шеф особља Беле куће Џон) Кели и други чланови Савета за националну безбедност били су у току тона те изјаве председника пре него што ју је он рекао. То су његове речи“, рекла је Сандерсова.

Према њеним речима, Кели „и остали чланови Савета за националну безбедност знали су да председник планира да одреагује убедљивим и јасним сигналом на претње Северне Кореје након санкција“.

Северна Кореја саопштила је да пажљиво разматра план о нападу ракетама на америчку пацифичку територију Гвам, а то упозорење је упутила само неколико сати након што је амерички председник Доналд Трамп поручио Пјонгјангу да ће било каква претња по САД наићи на „огањ и гнев“.

Ситуација на Корејском полуострву и даље је изузетно напета због активног развоја ракетног програма Пјонгјанга. У јулу је Северна Кореја два пута извела тестирање балистичке ракете, што је изазвало оштру реакцију Сједињених Америчких Држава, Јапана и Јужне Кореје. Вашингтон је више пута истакао да што се тиче севернокорејског проблема не искључују ниједну варијанту акција, укључујући и војну.