ЕУ пооштрила санкције Северној Кореји

10-08-2017 09:51:56 | | фото: climateobserver.org/ vostok.rs |


Европска унија пооштрила је санкције Северној Кореји, укључивши на санкциони списак девет физичких и четири правна лица, чиме је испунила одговарајућу резолуцију Савета безбедности УН, саопштио је Савет ЕУ.

„Савет је додао девет физичких и четири правна лица, укључујући државну Банку за спољну трговину Северне Кореје, на списак лица против којих је на снази замрзавање имовине и забрана путовања, чиме се делимично испуњавају нове санкције Савета безбедности УН 2371“, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

У саопштењу се истиче да се сада на списку санкција утврђеном у складу са одлукама Савета безбедности УН налази 62 физичка и 50 правних лица. Европска унија самостално је укључила још 41 особу и седам правних лица на списак санкција.

Савет безбедности Уједињених нација је 5. августа изгласао резолуцију о проширењу санкција Северној Кореји. Према прорачунима америчке стране која је предложила резолуцију, поштовањем ових ограничења омогућиће се смањење годишњих прихода Пјонгјанга са постојеће три милијарде долара на милијарду. При томе су САД одбиле да у резолуцију унесу да неће покушавати да смене режим у Северној Кореји.