Додик: Мандатар ће бити познат у недјељу

28-11-2014 01:50:50 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће име мандатара за састав нове Владе Српске бити познато у недјељу, 30. новембра.

Предсједник Српске је напоменуо да ће нову скупштинску већину, окупљену око коалиције СНСД-ДНС-СП, чинити више од 44 посланика.

"Охрабрујемо и друге да с нама разговарају, да формирамо стабилну скупштинску већину, за коју сам потпуно увјерен да ће бити више од 47-48 посланика за избор Владе Републике Српске", рекао је Додик за Федералну телевизију.

Додик је одбацио тврдње о политичкој корупцији, односно "куповини" посланика. "Пошто нису успјели да нас побиједе, сада желе да нам 'накаче' неку аферу", рекао је Додик, истакавши да је то апсолутно некоректно.

Говорећи о економији, Додик је најавио да ће се наредне године ићи у смањење јавне потрошње, реорганизацију јавних предузећа с циљем остваривања профита, привлачење страних инвеститора и оспособљавање домаћих инвеститора.

"Такође, плате у јавном сектору биће задржане на овом нивоу, као и редовне пензије", поручио је Додик и додао да ће нове власти, с обзиром на укупан однос Међународног монетарног фонда и умањења транше, тражити алтернативне изворе финансирања.

Говорећи о односу Републике Српске и Русије, Додик је напоменуо да је ријеч о присним, пријатељским везама у којима се жели помоћи Србској, при чему Русија поштује Дејтонски споразум, не врши никакав политички притисак и нема никакву негативну улогу.

"Они имају активан однос овдје са многим пројектима. Припремили смо спразум влада Руске Федерације и Републике Српске у вези с изградњом гасовода `Јужни ток`, који ће бити достављен Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ на одлучивање и сагласност и сматраћемо то врхунским приоритетом нашег посла у заједничким институцијама", поручио је Додик.