Због преваре жираната и банака Ђуки Станишић 10 мјесеци затвора

28-11-2014 01:56:52 | | РТРС/ mojenovosti.com |

Апелациони суд Брчко дистрикта изрекао је правоснажну пресуду Ђуки Станишић из Брчког, огласивши је кривом за обману неколико комерцијалних банака у поступку одобравања кредита и превару већег броја жираната.

Крајем 2012. године она је оптужена да је у поступцима одобравања кредита обманула службенике двије банке дајући им неистините податке значајне за добијање кредита. Она је, у захтјевима за кредит навела да нема кредитних задужења у другим банкама, свјесно прикривајући податке да је већ кредитно задужена.

Тако је, иако је имала укупно задужење од 50.000 КМ, добила нова кредитна средстава од 45.000 марака.

Осим обмана банака, њој су кроз двије посебне тачке оптужнице на терет стављене и преваре жираната у погледу намјере кориштења кредитних средстава.

Секретар Тужилаштва Самир Бегановић рекао је Срни да је, према доказаним наводима оптужнице, Станишићева умјесто да одобрена кредитна средства искористи за затварање ранијих кредита обезбијеђених гаранцијама истих жираната, утрошила средства за дјелимично затварање сасвим других кредитних обавеза, док је већи дио новца пребацила на властити текући рачун или пак готовински трошила.

Станишићева је оглашена кривом за кривично дјело обмане при добијању кредита и продужено кривично дјело преваре.

Након што је првостепена пресуда измијењена у погледу одлуке о казни, Станишићева је кажњена јединственом казном у трајању од 10 мјесеци, након што су јој одмјерене појединачне казне од осам мјесеци за обману банке и четири мјесеца за превару жираната.